ODF mag van Microsoft Amerikaanse standaard worden.

20 mei 2007

Bij de stemming over de voorgelegde vraag of ODF een erkende ANSI-standaard moet worden, heeft Microsoft het formaat niets in de weg gelegd en heeft het voor gestemd. Dat wil niet zeggen (en in principe is dat ook niet nodig) dat het softwarebedrijf plannen heeft om het bestandsformaat 'native' (dat wil zeggen rechtstreeks in haar Office-suite) te ondersteunen. Dat is op zich vreemd als het bedrijf zegt het voornamelijk te doen om haar klanten meer keuze te geven. Maar bestaande plug-ins voor de Office-suite van Microsoft kunnen de ondersteuning realiseren. Het American National Standards Institute houdt zich bezig met de coördinatie en ontwikkeling van Amerikaanse standaarden voor producten en processen. Ieder jaar wordt door de organisatie bepaald of vastgestelde ISO-standaarden ook in Amerika als Amerikaanse standaard moeten gaan gelden. Vorige week is over het ODF-formaat gestemd. De reden dat Microsoft deze positieve stem heeft uitgebracht is omdat het eigen OOXML-bestandsformaat en het concurrerende ODF-formaat andere functies hebben, aldus Tom Robertson, verantwoordelijk voor interoperabiliteit en standaarden bij Microsoft.

'We see ODF serving a different need than other document format standards that exist in the market, such as the ECMA Open XML formats. The Open XML formats, for example, were designed to enable people to work with the billions of existing Office documents and to support user defined schema. ODF, while also based on XML, was designed to support the functionality provided by the OpenOffice and StarOffice products. So there are some important differences in what the formats can do, and we think it’s important to let customers choose whatever format they prefer to use'. Op zich is deze interpretatie van 'need' enigszins lachwekkend. Een 'need' is uiteraard niet gekoppeld aan gebruikte software. John McCreesh, marketing verantwoordelijke bij OpenOffice.org stelt: 'That's patently untrue because millions of people create a document in Word and open it in Writer [the OpenOffice equivalent]. To say the file format can't be used in both applications is nonsense. Microsoft doesn't support ODF because it doesn't control it. There's no technical reason why it couldn't. Having launched OXML, Microsoft would find it very difficult to support ODF. It has backed itself into a corner we hope market pressure will back it out of'. Microsoft zal het ODF-formaat niet standaard gaan ondersteunen, maar werkt wel aan software die het mogelijk maakt om met ODF-bestanden te kunnen werken in Office 2007. Dat is uiteraard, gezien het 'open karakter' van ODF ook geen enkel probleem. Omgekeerd ligt het met het (iets minder) 'open' karakter van OOXML wat moeilijker. Novell en Corel werken wel aan software waardoor OpenOffice.org- en StarOffice-gebruikers OOXML-bestanden kunnen verwerken in hun suite. Deze pogingen geven talloze problemen, gezien het feit dat de vele 'gesloten' vooronderstellingen in OOXML moeilijk te vertalen zijn. Uiteindelijk zal het echter zeker lukken. McCreesh reageerde enigszins verrast op Microsoft's stemming: 'Microsoft's act of backing ODF for the ANSI standard is a novel turn up for the books and I haven't the faintest idea why. Maybe Microsoft has suddenly seen the light. And maybe world peace has broken out and there will never be famine again'. Mary Jo Foley is niet zo gerust op de goede bedoelingen van Microsoft. 'If Microsoft really were all about championing choice and interoperability on behalf of its customers, would it have gone public with the number of patents it claims that open-source software infringes — without providing any specifics or details? Wasn’t that move meant to deter customers from choice by raising the possibility that they might be sued unless they are using Microsoft-approved SuSE Linux? En vervolgens: 'Ironically, Microsoft’s latest move in its Open XML-ODF chess game comes the same week that Microsoft admitted that it is delaying the delivery of converters needed by existing Mac Office users to read Microsoft’s Open XML formats that are baked into Office 2007'. Wow, wat een keuze…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.