Open source als nieuwste slagveld van software-giganten

11 mei 2007

Een nieuwe revolutie dreigt ! Een nieuw slagveld ook ! Hopend om de harten van miljoenen internet-programmeurs te winnen beginnen giganten uit de software-industrie een nieuw lied te zingen: 'Free your software !'. Sun Microsystems, Adobe Systems en zelfs Microsoft beginnen de idealen van de open source beweging te 'omarmen'. Ze brengen software onder liberale licenties uit in pogingen om het Internet, en zeker de Web 2.0. toepassingen van het 'next-generation Web', te kunnen domineren. Op de JavaOne Conference in San Fransisco deze week verklaarde Sun dat het de JavaFX Script-programmeertaal als open source zal uitbrengen, later in 2007. Dit is een voortvarende stap voor een bedrijf dat (ondanks alle inspanningen) altijd redelijk traag geweest is om de open source-arena te betreden. Ondertussen heeft Adobe een release van open source tools voor de concurrerende Flash-technologie op de markt gebracht. En last but not least: Microsoft, de anti-open source gigant uit Redmond, heeft code voor haar Flash-'killer' Silverlight uitgebracht onder haar eigen 'liberale' licentie. Maar Microsoft dat open source ondersteunt ?

'Microsoft is in a new era. The Bill Gates cutthroat 'we win by killing' days are passing', zo zegt Nat Torkington, mede-voorzitter van de O'Reilly Open Source Convention. 'Microsoft exists by making users happy. And sometimes – just sometimes – you make Microsoft users happy by giving them a technology that wasn't invented at Microsoft'. De drie softwarebedrijven zijn verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd voor 'Rich Internet Applications' (RIA's), die op ieder platform werken, van PC's tot mobiele telefoons, en die ontzettend 'hot' zijn in de hedendaagse software-ontwikkeling. De winnaar is dat bedrijf dat er in slaagt om de meeste ontwikkelaars te trekken om applicaties voor het platform te ontwikkelen. 'What we're really looking for is to get those 6 million Java developers out there to come to us and say, 'What about this,' do amazing things with (JavaFX) and make it that much better', zegt Mark Herring, bij Sun verantwoordelijk voor Java webdiensten en tools. 'That's the beauty of open source, isn't it?' De bedrijven beginnen te erkennen dat de meeste webontwikkelaars zich het meeste thuis voelen in de open source wereld. Ze veranderen dus hun strijdwijze en bieden aan om de open source regels van de ontwikkelaars te volgen. Hoevel de technische giganten in het verleden (en heden) zich hevig hebben verzet tegen open source, beginnen Sun, Adobe en Microsoft een hybride benadering tot software-ontwikkeling te ontwikkelen (de een wat eerder dan de ander), waarbij de traditionele 'proprietary' ontwikkeling gecombineerd wordt met open source. 'The community that consumes the tools to create RIAs has embraced open source for quite some time', zegt William Hurley, architect van de open source strategie van BMC Software. 'This isn't a shift in the development model for the user; it's a shift in the adoption model and go-to market strategy for the companies'. De grote drie reageren op het succes van Ajax, de open source scripting-tool die op dit moment de voornaamste tool is in de ontwikkeling van webapplicaties. 'Ajax is open source from end to end', zegt Torkington. 'Perhaps more importantly, it's standards-based. So when people write Ajax, they don't feel like they're getting locked into any one platform'. Torkington stelt dat Microsoft, Sun en Adobe open source voorzichtig benaderen om er voor te zorgen dat de ontwikkelaars niet het idee krijgen vast te zitten in 'proprietary' technieken. 'There's an element of this open sourcing that's intended to make the developers feel like, 'Well, we're not really selling our souls to the devil here'', zegt hij. Tot nu toe heeft Sun het grootste commitment getoond door ervoor te zorgen dat de programmeer tool zo open is als maar kan. Na het jaren bestreden te hebben heeft Sun er mee ingestemd om de technologie achter Java, wat de applicaties op het JavaFX-platform zal sturen, onder een open source licentie uit te brengen. Open source-evangelist en vice-president van SourceLabs Bruce Perens stelt dat Sun dit enkel deed omdat het zag dat haar toenmalige strategie haar marktaandeel schade toebracht. 'It just got to the point where Sun had to give in on this', zegt Perens. 'It was hurting their market. It was hurting their relationships with the open-source communities'. Adobe heeft twee belangrijke bijdragen gedaan aan de open source-beweging: Flex, een software-ontwikkelings toolkit voor Flash en Apollo is onder de Mozilla Public Licence uitgebracht, en de code voor de Tamarin script-engine werd aan de Mozilla Foundation geschonken om het te integreren in Firefox. De echte engine van het Flash-platform blijft echter 'proprietary'. Veel Flash-ontwikkelaars vinden het niet genoeg. Torkington: 'This is still not the open-source Flash that the open-source people want. It's getting closer, but it's still not there. When you develop for Flash, you're still developing for a proprietary platform'. Zelfs Microsoft probeert ontwikkelaars aan zich te binden. Het bedrijf gaf de Dynamic Language Runtime-component van het .Net platform uit onder de eigen Microsoft Permissive Licence. Het component laat webontwikkelaars programma's schrijven in de populaire open source programmatalen als Python, PHP en Perl en compileert die vervolgens als Silverlight-applicaties. Een welkome stap voor veel webontwikkelaars, omdat ze hun favoriete talen kunnen blijven gebruiken en toch voor het Microsoft-platform schrijven. Maar ook Microsoft geeft de kerntechnologie niet vrij, waardoor een 'vendor lock-in' nog steeds dreigt. 'Microsoft's .Net approach is nice because open-source programming has always been a scratch-your-own-itch kind of thing', zlweer volgens Torkington. 'But it's still not avoiding the fact that if I go write an application for this platform, I'm locked into this platform. Open source is really useful if you want to make something run everywhere. 'But if you really want to make that happen, you need to be 100 percent open source about it'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.