Online storage: markt neigt naar uitbesteden van opslag

26 maart 2007

Er komt steeds meer nieuw bewijs dat Amerikaanse organisaties steeds meer er naar neigen om online diensten te gebruiken om de overweldigende gegevensopslag en -toegang te managen. In een onderzoek dat al in februari werd gepubliceerd door de Computing Technology Industry Association (CompTIA), wordt aangegeven dat afnemers van dergelijke 'managed IT services' hun geld met name besteden aan beveiliging, opslag en calamiteiten-backup. Een derde van 322 onderzochte organisaties – allemaal gebruikers van online services als webhosting en web 2.0.-applicaties – stelde van plan te zijn te gaan investeren (of bestaande investeringen te vergroten) in opslag-, backup- en recovery-diensten. Eveneens een derde van de onderzochte organisatie wil de investeringen in 'managed services' vergroten, met name voor web- en email-hosting (27 %), netwerkbeheer (25 %) en SaaS (Software as a Service) (20 %). De redenen voor deze trend zijn de nieuwe 'federal court rules', die door het Amerikaanse Hooggerechtshof afgelopen april 2006 zijn vastgesteld en ingegaan zijn op 1 december. Deze regels verplichten organisaties om alle electronische documenten die van toepassing zijn op een in onderzoek zijnde zaak op te slaan en snel te kunnen reproduceren.

'That means that every electronic document stored by businesses—e-mail, instant messages, financials, voice mail and all text and graphical documents—must be easily retrievable. The result is that businesses suddenly are in need of professional assistance in complying with these new rules', zo zegt een van de onderzoekers. Een voorbeeld: de Baltimore Ravens, een NFL-team, hebben hun volledige opslag en recovery uitbesteed bij AmeriVault, een online opslag- en beveiligingsprovider in Waltham, Massachusetts. Het team betaalt nu enkel een maandelijks bedrag voor de dienst, gebaseerd op het aantal gigabytes dat ze bij AmeriVault opslaan. 40 % van de ondervraagde organisaties zegt te investeren in een dergelijke service omdat ze zelf niet over de benodigde kennis, vaardigheden en middelen beschikken om de verleende diensten op hetzelfde kwaliteitsniveau te kunnen leveren. 30 % van de organisaties zegt dat het goedkoper voor hen is om een externe partij de IT dienstverlening te laten verrichten terwijl 21 % zegt dat het online-model het hen mogelijk maakt zich op hun kerncompetentie te kunnen concentreren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een scala van kleine en grote bedrijven, die een gemiddeld bedrag van $ 243.855, – per jaar investeren in deze online diensten. Joe Tucci, Chief Excutive Officer van EMC, 's werelds grootste leverancier van storage-systemen, stelde dat zijn bedrijf ' will be moving into the online storage service business this year'. Andere bedrijven, zoals HP, Comcast, AT&T, Verizon, CommVault, Google en Microsoft, hebben al stappen gezet in de online opslagwereld. 'I disagree with [online outsourcing] as a trend', zo zei Tucci op de RSA Security Conference 2007 afgelopen februari. 'I don't think that's the case right now. It is very difficult—and mostly unwise—to separate your servers and your data, especially for large enterprises'. Maar zo zegt Tucci, 'it's a good thing to keep a backup copy of your data archived off-site or online with a trusted partner or service'. En, vervolgens: 'For companies that have to keep e-mail for seven years, data vaulting for backup is good. Comcast, AT&T and Verizon will store rich media for you online … but there is no market for [large corporations storing everything online]; it's not going to happen. The paradigm isn't even a little bit feasible'. Uiteraard is dit ook 'wishful thinking'; het zo een aardige 'deuk' in MC's omzet betekenen als grote bedrijven inderdaad overgingen tot volledige online opslag. Tucci is niet voor een gat te vangen natuurlijk. 'You will see EMC playing [in the online arena] this year'. Voor online-storage providers zie het artikel hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.