Open source front via Red Hat ?

15 maart 2007

Red Hat plant nieuwe activiteiten buiten haar kernactiviteit: de ontwikkeling en verspreiding van Red Hat Linux. Later dit jaar zal ze een service lanceren, Red Hat Exchange, waarin ze open source software van partners zal gaan verkopen en distribueren. De dienst, die door Red Hat’s Paul Cormier, Executive Vice President, werd aangekondigd bij de presentatie van het lang verwachte Red Hat Enterprise Linux 5, betekent een nieuwe stap voor het bedrijf, zowel in haar concurrentiestrijd met leveranciers van ‘proprietary software’ als Microsoft. IBM en Oracle, als in haar alliantie met andere open source bedrijven. Red Hat Exchange (RHX) wordt ontwikkeld om een bredere verzameling van open source software te vermarkten, daarbij gebruikmakend van Red Hat’s naam en klantencontacten. De benadering werd door Red Hat bewust gekozen, ook al zal het de concurrentie met sommige van haar zakenpartners (zoals Oracle en IBM) vergroten. ‘We can choose to stand in the way of these open source technologies, or we can get on the bus and drive. We’re going to choose the latter’, zo zei Cormier.

RHX is bewijs van een meer partner-gerichte benadering bij Red Hat, zo zegt Matt Asay, Vice-President Marketing bij Alfresco, een belangrijke partner van Red Hat en een concurrent van EMC’s Enterprise Content Management-pakket Documentum. ‘This is a big step in making Red Hat the hub of the open-source ecosystem, which I think is its rightful place’, zo zei Asay. 'I think it’s Red Hat finally exerting the kind of leadership it should have exerted years ago. (It) just a few months ago acted like it was Red Hat against the universe – open source or proprietary companies’. And MySQL, an open source databaseleverancier, ‘gets to draft off Red Hat’s clout’, zo zei Zack Urlocker, MySQL’s produktdirecteur. ‘RHX acts as a good housekeeping seal of approval. It shows that MySQL is certified and tested and works well with RHEL, which is by far the most important platform for us’, stelde Urlocker. ‘And RHX gives us a broader reach and more direct penetration into the Red Hat installed base’. Andere open source bedrijven zullen hun producten eveneens via de RHX verspreiden, zoals Enterprise DB, JasperSoft, SugarCRM, Zenoss, Zimbra, Zmanda, Compiere, Groundwork Open Source en Centric CRM. RHX maakt het voor bezoekers mogelijk om onderhoudscontracten te kopen voor een aantal van de genoemde open source applicaties. Red Hat zal vervolgens zelf die software marketen, ondersteuning verlenen en software updates verspreiden via haar Red Hat Network, zo zegt de directeur van RHX Matt Mattox. De partijen die via de RHX hun software gaan verspreiden concurreren rechtstreeks met diverse leveranciers van 'proprietary software', maar daar schrikt Red Hat niet voor terug, ook al zijn daaronder partijen die tot de samenwerkingspartners van het bedrijf behoren. Red Hat heeft nooit problemen gehad de concurrentie aan te gaan met partners. Oracle is het beste voorbeeld daarvan. Oracle verkoopt Java server software die rechtstreeks concurreert met de Jboss producten die Red Hat vorg jaar aankocht. Mike Evans, vice-president bij Red Hat voor partnerrelaties, zei dat zijn bedrijf RHX agressief zal promoten. 'It's going to be big', zo zei hij. RHX is op beperkte schaap al gelanceerd, voor een aantal geselecteerde klanten. De volledige release zal in de loop van dit jaar plaatsvinden. Een reële mogelijkheid is op of nabij 9 mei, wanneer in San Diego de Red Hat Summit begint. Red Hat zal een percentage van de opbrengsten van de samenwerkingen krijgen, zo stelde Evans. De nieuwe software kost in ieder geval niet meer dan wanneer Red Hat Linux en de andere software afzonderlijk worden afgenomen. En waarschijnlijk kosten ze samen minder. Asay is gelukkig met de voorgenomen verdeling. 'They are being fair. They're doing most of the marketing, providing the infrastructure to take payments and process payments, and providing first- and second-line support', zo zegt hij. Volgens Mattox gaat RXX gebruik maken van klanten feedback om de open source oplossingen te waarderen, net zoals Amazon.com dat doet. Voor dat de software gekocht wordt kunnen klanten proefversies downloaden.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.