Oracle maakt geen haast met zijn Linux-avontuur.

7 maart 2007

'Anybody that expected Oracle to start sticking it to Red Hat right away doesn't understand the time it takes to actually introduce a product', zo stelt Peter Goldmacher, analist bij Cowen & Co. Oracle beloofde namelijk om haar van Red Hat-gekloonde Linux software zo snel als mogelijk was, massaal en goedkoper in services als Red Hat zelf, te zullen vermarkten. Maar zoals door velen op dat moment, vorig jaar oktober, al was verwacht: Oracle maakt niet echt haast. Sterker nog: veel activiteit is er bij of vanuit Oracle niet te bespeuren in het verspreiden van haar eigen Linux besturingssysteem. Haar veel kleinere rivaal, Red Hat, die al meer dan tien jaar gebouwd heeft aan haar service-portefeuille rond Linux en die een belangrijke rol heeft gespeeld in de legitimatie van het vrije, via een community ontwikkelde besturingssysteem voor het bedrijfsleven, heeft de aanval overleefd. Het bedrijf heeft haar marktaandeel zelfs kunnen vergroten. Het is uiteraard nog vroeg in de pogingen van Oracle om voet op de Linux-markt te krijgen, maar het bedrijf heeft geen enkele belangrijke deal dienaangaande bekendgemaakt. Wall Street blijft dan ook zeer voorzichtig daar waar het gaat over Oracle Linux. 'We haven't seen any announcements about customer wins. That's very telling', zegt Raven Zachary, analist van 451 Group. Oracle zelf geeft uiteraard geen commentaar op de analyses.

Oracle verwacht niet hoge omzetten te genereren met zijn Linux-product, maar het betreden van de snel groeiende Linux-markt introduceert Oracle in een industriesegment waarin het tot nu toe hooguit indirect participeerde. Tot nu toe blijven verschillende belangrijke softwarebedrijven afwachtend en weigeren ze te garanderen dat hun producten, ontwikkeld voor Red Hat Linux, ook functioneren op Oracle Linux. Volgens Oracle is de versie identiek. Het weigeren van die garantie betekent dat gebruikers er niet zeker van kunnen zijn dat software die gemaakt is om te functioneren onder Red Hat Linux, zoals grote databaseprogramma's, ondersteund worden als ze werken op Oracle Linux. 'Oracle's Linux is not certified. It's not tested', zegt Mark Murphy, analist bij First Albany Capital. 'It might be buggy. There's just no telling how horrible this Oracle offering could be'. Vele investeerders verwachten in eerste instantie dat Oracle's kapen van Red Hat's software, Red Hat ernstige schade zou toebrengen. Dat is nog niet gebeurd, maar volgens analisten kan Red Hat de dreiging van Oracle niet negeren. Over het algemeen duurt het erg lang voor dit soortbedrijfsapplicaties een succes worden. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat Oracle een kans heeft voordat de contracten van Red Hat met haar klanten aflopen. Oracle heeft natuurlijk voldoende financiële middelen, marketingkracht en technische kennis om Linux tot een succes te maken, daar zal het niet aan liggen. Met 14,4 miljard dollar omzet en ongeveer 3,5 miljard dollar winst is best het een en ander te doen. Larry Ellison, Oracle's topman, belooft een agressieve tegenstander te zijn. 'What happens to Red Hat? Is killing them an unintended consequence?', zo werd Ellison in oktober gevraagd bij de introductie van de Linux-versie van zijn bedrijf. 'This is capitalism, we are competing', zo antwoordde Ellison. Tot zover is daarvan echter weinig te merken en heeft het in ieder geval niet geleid tot substantiële verkopen. 'I don't see (Oracle Linux) becoming a volume business in the near term or threatening Red Hat', zegt Stephen O'Grady, een analist van Red Monk. Red Hat heeft bericht dat het in het afgelopen kwartaal meer dan 12.000 nieuwe klanten heeft geworven. Een van Red Hat's belangrijkste verkoopargumenten is het certificatieprogramma waarbij andere leveranciers verklaren dat hun producten feilloos samenwerken met Red Hat Linux. Oracle doet zelf in dat programma mee, waarbij het laat certificeren dat haar databases samenwerken met Red Hat Linux. IBM, SAP en vele andere bedrijven voeren comptabiliteitstesten uit op hun software voordat de producten worden vrijgegeven en beloven snelle fixes voor bugs. Functionarissen van SAP en IBM hebben recent in interviews laten weten dat zij hun Red Hat certificatie niet hebben uitgebreid naar Oracle Linux. Beide bedrijven zeggen bereid te zijn dat te doen als hun klanten er om vragen, maar tot nu was er nauwelijks vraag naar. Een belangrijke uitdaging voor Oracle is om aanbevelingen van klanten te verwerven die de software gebruiken; meestal het belangrijkste verkoopargument voor potentiële gebruikers. Oracle's website bevat een lijst van zeven IT-topfunactionarissen, blijkbaar (want dat staat boven de lijst): 'Customers of all sizes across a variety of industries are embracing Oracle Unbreakable Linux'. Van vijf benaderde bedrijven van die lijst, blijkt er slechts één Oracle Linux te gebruiken. De andere vier zeggen andere producten te gebruiken, waaronder Red Hat. Kevin Horner, ICT-topman van Alcoa North America, zegt volgens Oracle's site dat 'Alcoa runs mission-critical systems on Linux…Having a real choice is a positive'. Horner zegt dat die uitspraak correct is, maar dat het bedrijf absoluut geen Oracle Linux gebruikt. 'We have a contract with Red Hat and we are pleased with the service we get', zo zei hij. Tja, de waarheid heeft vaak meer gezichten….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.