Windows Live Mail: vervanger van Hotmail start in Nederland

13 november 2006

Volgens Microsoft is Jan Peter Balkenende de eerste persoon ter wereld die een geautoriseerde Windows Live Mail-account heeft, zo werd door Microsoft bekend gemaakt afgelopen vrijdag. Het bedrijf heeft Windows Live Mail, de opvolger van Hotmail, vanuit bèta geactiveerd, voor het eerst in Nederland. Elders wordt het niet eerder dan 2007 dan dat Live Mail kan worden gebruikt. Dit is veel later dan door het bedrijf was gepland, maar dat is niet zo erg vreemd gezien alle latere introducties waar Microsoft een hand in had. In Nederland zijn ongeveer vijf miljoen Hotmail-accounts, zo zegt Richard Sims, productplanner voor Live Mail. 'About 10,000 Netherlands residents signed up for accounts within hours of the launch', zo meldde Sims. Het is de eerste keer dat geïnteresseerden een Live-account konden registreren, al hebben de bestaande Hotmail-gebruikers al de optie gekregen om naar Live Mail te migreren. Live mail is een kerncomponent van Microsoft's scala aan Live-producten. Microsoft probeert met de introductie van deze Live-producten beter te kunnen concurreren met Google en met andere bedrijven die via Web 2.0.-dienstverlening trachten Microsoft's marktpositie te bedreigen.

Aan dit nieuwe gratis email-product heeft Microsoft twee jaar lang gewerkt. De bèta-versie werd in november 2005 gelanceerd. De overgang van het bekende, maar sterke verouderde Hotmail naar Live mail, is niet zonder uitdagingen tot stand gekomen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de incorporatie van op Office lijkende functionaliteiten zonder gebruikers te vervreemden die met die software niet bekend waren of daarmee niet wilden werken. 'Windows Live Mail is an entirely new product we've built from scratch', zo stelt Sims. 'It includes a completely new set of code we've done to re-architect the front end, and involves migration to a whole new back end, and storage that allows us to scale, index and search in ways that weren't possible before'. De 'Dutch launch' wordt beschouwd als een 'preview' een 'opportunity to get user feedback and make further improvements to the product before subsequent launches', zo gaat Sims verder. 'We recognize that we will have some key new learning from this launch and we will incorporate that into the product. We want to be ready and for the quality to be there before releasing it into larger markets like the U.S.'. De engineers van Microsoft hebben een harde dobber gehad aan het verzet van Hotmail-gebruikers toen de interfaces werden gewijzigd. Windows Live Mail 'includes desktop software features like keyboard shortcuts, the ability to select multiple e-mails and drag-and-drop functionality, as well as a safety bar that alerts users when it detects potentially fraudulent e-mail', zegt programmamanager Ben Poon. 'We decided to remove one of two large ads after beta testers said it cramped the screen. We also doubled the amount of storage, to two gigabytes'. Uieindelijk zal Windows Live Mail een 'unified in-box'hebben om verschillende vormen van communciatie te kunnen ontvangen, zoals instant messages, faxen, video mail en RSS feeds, uiteraard naast de gewone e-mail. 'The introduction of Windows Live Mail and the chance to get "yourname@live.com" was setting off a bit of a frenzy for e-mail addresses, reminiscent of the dot-com boom, but on a much smaller scale', zei Sims. 'Even the prime minister wanted to reserve his live.nl alias because he knew there would be a land grab for these new Windows Live Mail addresses'. Met Windows Live Mail komt Microsoft terug in de Webmail-game, zo zegt David Smith van Gatrner. 'Ultimately, Microsoft is positioning to re-enter the space with Live. It's a critical piece of the Live services'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.