MS Vista perikelen: door de knieen voor de EC en licentie-beperkingen

13 oktober 2006

Microsoft stelt nog steeds op koers te liggen voor de levering van het nieuwe Windows Vista-besturingssysteem in Europa en Korea, na (wat het noemt) 'constructive dialogue' met de Europese Commissie en de Koreaanse Fair Trade Commissie. Microsoft heeft er echter wel in toegestemd een aantal veranderingen aan te brengen in de software in reactie op een aantal aanbevelingen die het bedrijf ontving van de EC, zo stelt de belangrijkste advocaat van Microsoft, Brad Smith. Smith deelde een aantal journalisten mee dat 'it has boosted its own security and also provided choice on security provision to consumers'. Voor Microsoft, zo stelde hij, betekent het de opname van Dataguard Software. Maar hij blijft expliciet volhouden dat 'The kernel in the operating system remains secure'.

Hij voegde er aan toe dat het systeem een 'Welcome centre' zal krijgen, 'which would provide links to other system security providers, as well as Microsoft's own technology, in order to alleviate concerns posed by software peers and government regulators'. Dit kan in ieder geval een aantal problemen zoals geuit door met name bedrijven als McAfee voorkomen. Smith gaf toe dat Vista een van de meest 'scrutinised products in the history of technology' is. Verder zal Vista wel worden uitgerust met PDF-concurrent XPS, maar om de concurrentie niet in het vaarwater te zitten zal het softwarebedrijf de specificaties van dat bestandsformaat geheel openbaar maken. Daarnaast bevestigde Smith dat veranderingen betreffende de mediaspeler software en Messenger worden doorgevoerd om tegemoet te komen aan de wettelijke verplichtingen in Korea. 'We recognize that the European Commission does not give 'green lights' for new products, and we have not asked for one,' zegt Smith. 'We appreciate the constructive dialogue we have had with the commission and the guidance the commission has provided. Based on this guidance, we have made changes to ensure that we're in compliance with our competition law obligations, and we are moving forward to make Windows Vista available on a worldwide basis'. Al in de lente hebben antitrust functionarissen van de EC hun zorgen geuit over de nieuwe Windows software en de woordvoerder van de Commissie Jonathan Todd stelde dat 'it is up to Microsoft to shoulder its own responsibility to ensure full compliance with competition rules'. Tegenover deze inschikkelijkheid staat een aanzienlijke verscherping van de onlangs bekend gemaakte licentievoorwaarden voor Windows Vista. Ze zijn aanmerkelijk restrictiever dan die voor Windows XP. Het grootste verschil is dat een retaillicentie voor Vista nog maar eenmaal naar een andere machine mag worden overgezet. Bij XP was dat nog een onbeperkt aantal, mits de software maar op één computer tegelijk werd gebruikt. 'The first user of the software may reassign the license to another device one time. If you reassign the license, that other device becomes the 'licensed device'. Verder mag alleen de eerste koper de software doorverkopen, degene aan wie hij het verkoopt mag dat niet meer. Door consumenten wordt dit alles niet met gejuich ontvangen. Mensen vragen zich terecht af wat het grote prijsverschil tussen een OEM- en een retaillicentie nog rechtvaardigt nu de laatste maar eenmaal mag worden overgezet naar een andere computer. Peter's Web Development Blog is helder: 'I find it unacceptable for this to happen with a retail version, however. If Vista lasts as long as XP has without a new Windows version, it’s quite likely that I’ll upgrade my main computer more than once in that time. Meaning, in order to run Windows on my newest hardware (which is likely because Windows is really only for games and Win-specific apps now), I will very likely end up being forced to purchase a new licence. This, in my opinion, is absolutely unacceptable. I bought the OS, I should choose whether I want to move hardware and software around, not Microsoft. I can understand limiting it to run on only one machine at a time. That’s understandable. But capping the number of times you can transfer it isn’t'. Ook staat in de nieuwe voorwaarden dat de functionaliteit kan worden gereduceerd als de activatie mislukt, maar de ervaringen met Windows Genuine Advan­tage leren dat legale installaties nogal eens als illegaal worden aangewezen. In hoeverre de nieuwe voorwaarden ook wettelijk afdwingbaar zijn moet nog worden afgewacht.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.