HD-DVD-BluRay-oorlog afgeschoten ?

27 september 2006

Het lijkt erop dat de media-oorlog tussen de DVD-formaten van de nieuwe generatie (HD-DVD en BluRay) over is voordat hij in ernst begonnen is. Dit dankzij een een technische doorbraak van een Brits technologiebedrijf, New Medium Enterprises. Het bedrijf verklaarde gisteren dat het een technisch productieprobleem opgelost had en dat het nu mogelijk was om goedkope meerlagige DVD's te maken, die een film in meerdere (concurrerende) formaten kan bevatten. 'Current technologies to create multiple-layer discs mostly don't work. We've created a technology for mass production of multiple layers that does not suffer from the well known problem of low yields', zo stelde de technisch directeur van het bedrijf, Eugene Levich. 'Low yield' betekent dat vele DVD's die van de productielijn afkomen ondeugdelijk zijn en vernietigd dienen te worden.

De productiekosten van de meerlagige DVD van NME kost ongeveer Є 0,05, terwijl een gewone eenlagige DVD ongeveer Є 0,03 kost, zo zegt het Nederlandse bedrijf VDL-ODMS, een van de grootste producenten van productielijnen voor optische schijven. De huidige generatie van meerlagige DVD's kost drie tot vijf keer zoveel als de productie van eenlagige DVD's dankzij de 'low yields'. Dat betekent dat de NME-techniek een meerlagige DVD oplevert die aanzienlijk goedkoper is dan vergelijkbare schijven op de markt. De bekendmaking van deze technische doorbraak komt een een week nadat drie medewerkers van filmstudio Warner Bros. een patent voor het gebruik van meer formaten op een DVD hebben aangevraagd. 'There's no collision between Warner and us. They patent the application, we are patenting the technology. These are complementary patents. I'm glad it's happened. Warner opened our eyes, because it shows they really want to do this and create multi-format, multi-layer discs', zo stelt Levich. DVD-schijven die meerdere formaten kunnen dragen kunnen een einde betekenen van de dreigende oorlog tussen de twee nieuwe high-capacity DVD-formaten: Blu-Ray, van Sony, en HD-DVD van Toshiba. Dit soort high-capacity schijven zijn noodzakelijk om HD-films op een schijf op te kunnen slaan. Films in HD zijn vijf tot zes keer scherper dan de standaard definitie die is gebruikt bij de huidige bestaande DVD's. Hollywood studio's beginnen steeds meer kleur te bekennen in de DVD-oorlog, maar sommige ervan zeggen beide formaten te gaan produceren, naast het gewone DVD-formaat. Op een schijf een film plaatsen in twee verschillende formaten is voor de filmstudio's uiterst handig: het is een stuk goedkoper dan twee afzonderlijke schijven uitbrengen. De gebruikers hoeven in principe maar een speler te kopen; de schijf bevat immers altijd een leesbaar formaat. VDL-ODMS bevestigde de technische doorbraak van NME. 'I can confirm this. We were very skeptical when NME approached us. We have experience with producing dual-layer recordable DVD discs and the yield is below 50 percent. But their technology gives a much higher yield and also brings other cost savings', zegt VDL-ODMS directeur Jadranko Dovic. Het bedrijf verklaart een prototype van een productielijn volgens NME-technologie in het begin van 2007 gereed te hebben. NME stelde ook de techniek te hebben ontwikkeld voor machines die de nieuwe schijf kan lezen en beschrijven, want een speler is een belangrijke bottle-neck voor meerlagige DVD's. De huidige spelers kunnen immers alleen maar DVD's lezen met twee lagen. Het bedrijf is bereid de techniek in licentie te geven aan leveranciers van consumentenelectronica.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.