Het flexibele beelscherm komt steeds dichterbij….

25 september 2006

De Japanse krant Nihon Keizai Shimbun meldt dat Seiko Epson een nieuw record heeft gevestigd: het bedrijf heeft het dunste e-paper ter wereld ontwikkeld. Het superdunne schermpje heeft een resolutie van 192dpi, schrijft de krant, maar een velletje is desondanks slechts 0,096mm dik, wat vrijwel even dik is als een normaal 80grams A4'tje. Verder heeft een onderzoeksteam van de Universiteit van Cambridge een metalen structuur ontwikkeld die in allerlei vormen rolbaar en plooibaar is, maar tegelijkertijd gebruikt kan worden voor flatscreens, oprolbaar e-paper, herbruikbaar verpakkingsmateriaal, oprolbare keyboards e.d. Het materiaal is gebaseerd op koper en kan van de ene vorm in de andere vorm overgaan, zonder dat de gebruiker extra handelingen hoeft te verrichten.

De onderzoekers van Seiko Epson slaagden erin om een lap van 5,3 cm van het materiaal te produceren, dat 0,44 gram weegt. Hieruit kan worden afgeleid dat het e-paper ongeveer tweemaal zo zwaar is als regulier printerpapier. Bijzonder aan het e-paper is dat het kan worden gevouwen. Wat nog niet duidelijk is of dat dode pixels tot gevolg heeft. Ten opzichte van het e-paper dat het bedrijf een jaar geleden ontwikkelde, is de resolutie met bijna veertig procent toegenomen terwijl de dikte en het gewicht elk met tweederde afnamen. De doelstelling om in 2007 met commerciële toepassingen te komen lijkt daarom haalbaar. De productie blijkt echter niet goedkoop. Voordat een aantrekkelijk product kan worden gemaakt dienen de kosten dan ook te worden gedrukt. Dr Keith Seffen, de leidende onderzoeker van het onderzoeksteam van het Department of Engineering van Cambridge University, stelde dat zij 'got the idea from children's toy “flick” or “snap” bracelets which transform from a straight strip into a coil around the wrist'. Het principe hierachter is 'manipulating the stress within the structure'. Seffen: 'The shape and stress are interconnected – the more shape changes, the greater the stress become, until eventually the object fails. What we have worked out is ways that you can make the shape and the stress interact with each other in a positive way'. De metalen bladen die de onderzoekers hebben gemaakt veranderen van vorm als ze de maximale spanning in een richting bereiken, bijvoorbeeld als ze gebogen worden. De onderzoekers zeggen dat ze flexibele electronica willen maken. 'Flexible electronics is a burgeoning area, people are looking into making very thin flexible displays that could be used for electronic newspapers, or other portable electronic media like a roll-up laptop or compact mobile phone', zo legt Seffen uit. Dit stelt mensen in staat om vitale electronische apparaten met zich mee te dragen zonder dat dat extra ruimte vergt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.