Samenwerking Mozilla en Microsoft: the world is changing….

25 augustus 2006

Mozilla heeft een aanbod van Microsoft om te helpen bij het realiseren van interoperabiliteit tussen Firefox, Thunderbird en het nieuwe Vista-besturingssysteem aanvaard. Microsoft's aanbod van hulp kwam afgelopen zaterdag toen Sam Ramji, directeur van het open-source laboratorium van het bedrijf, een open brief publiceerde op een blog die veelvuldig gebruikt wordt door Mozilla-ontwikkelaars. Ramji bood daar aan een nieuwe open-source faciliteit te openen op het hoofdkantoor in Redmond (Washington), waar Mozilla-ontwikkelaars samen met de software-engineers van Microsoft zouden kunnen samenwerken aan de samenwerking tussen de producten. Mike Beltzner, 'phenomenologist' bij Mozilla en optredend als woordvoerder van het bedrijf, staat voor het aanbod open: 'Yes, we'd definitely be interested in getting some one-to-one support'.

Beltzner wees er op dat Mozilla uiteraard 'has been testing on Vista with Firefox and Thunderbird as well as working to ensure that we take advantage of the new 'Default Program''. Default Program is de nieuwe Vista-functionaliteit die ontwikkeld is om het probleem te vermijden dat applicaties gewone functionaliteiten, zoals het afspelen van muziek of het browsen van het Internet, overnemen van elkaar. In plaats van het de applicaties met elkaar te laten uitvechten komt er een interface waarin de gebruiker kan bepalen welke programm's voor welke activiteit moeten worden gebruikt. Meer details staan in het volgende document van de MS Windows Application Experience Group. Bettzner schreef in een blog dat er vele terreinen waren waarop de Firefox en Thunderbird ontwikkelteams zouden kunnen profiteren van de hulp van Microsoft, inclusief de 'effects of running in the new application security mode, interacting/integrating with InfoCard, integration with the common RSS data store and services (and) integration with the Vista calendar and address book'. Beltzner schreef ook dat hij erg enthousiast was met het vooruitzicht van het nieuwe 'Microsoft Windows Vista Readiness ISV Lab', zoals beschreven door Ramji in zijn oorspronkelijk bericht. 'The facility and program that you describe should really help to ensure that we get the proper integration issues looked at for Firefox 2 and Thunderbird 2', zo schrijft Beltzner. Hij wees er ook op dat een van de belangrijkste issues voor Mozilla de steun is voor software-ontwikkelaars van derde partijen. 'Do you know if there are any spots for other open-source groups that are using Firefox/XULRunner as a platform such as Songbird and Democracy, or Flock?', zo vraagt hij. 'Something like a checklist of the most common OS integration points that have changed from Windows XP would be extremely useful'. Hij voegde er aan toe dat het belangrijk is dat die toegankelijk is voor 'organizations that can't afford to send people to Redmond'. Zowel Microsoft als Mozilla lijken beiden het beeld te willen creëren dat ze geen oorlog voeren als het gaat om open source. Deze recente beweging van Microsoft om het concurrerende Mozilla te verwelkomen lijkt deel uit te maken van de nieuwe trend die in het bedrijf zich aan het ontwikkelen is. Zo wees Frank Arrigo, 'development evangelist' van Microsoft, er in haar Tech Ed conferentie in Sydney op dat de bewering absoluut niet waar was dat 'Microsoft's browser-based 'Live' services would not work as well–or at all–with browsers other than Internet Explorer. I know for a fact that the Live team themselves spend a lot of cycles on the non-IE browsers. I don't think there is a conspiracy theory saying we are not going to support other browsers'. En Mozilla schoot een ander idee af. Ramji schreef in zijn open brief dat jij de uitnodiging online geplaatst had 'in case their (Mozilla's) spam filters are set to block @microsoft.com e-mail addresses'. Betzner antwoordde: 'Heh, no such blocking exists, I assure you'. The world, at last, is changing…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.