Opslag: capaciteit neemt gigantische vormen aan

16 augustus 2006

Verschillende wetenschappelijke ontwikkelingen inzake opslag van data en de vergroting van de opslagcapaciteit hebben de afgelopen dagen het nieuws gehaald. Hitachi bracht nieuws uit over een doorbraak in de magneto-resistente effecten die kan leiden tot de opslagdichtheid van 1 terabit per inch, wat tot een enorme opslagcapaciteit zou kunnen leiden. IBM in Zürich berichtte een doorbraak op het terrein van moleculaire opslag die belangrijke effecten kan hebben bij het gebruik van nanotechnologie. Tenslotte brengt Hitachi een 3,5 inch harddisk uit met de opslagcapaciteit van 1 TeraByte (ofwel 1000 gigabyte).

Hitachi Cambridge Laboratory heeft in samenwerking met verschillende Europese universiteiten 'Coulomb blockade anistropic magneto-resistance (CBAMR)' ontdekt, een 'magneto-resistance (MR) effect that shows more than 100 times larger electric resistance due to magnetism compared to ordinary MR effects'. Het bedrijf stelt dat dit is 'an achievement that leads us to the realization of a playback head for HDDs with a surface recording density of more than 1 terabit per 1 inch square'.Het experiment werd uitgevoerd op -269o C., maar de onderzoeksgroep heeft op basis van computersimulaties geconstateerd dat het gewenste effect zich ook op kamertemperatuur voordoet. Dit is van essentieel belang voor eventuele toepassingen ervan in de praktijk. IBM-onderzoekers zijn er in geslaagd om een moleculair systeem te maken (bestaande uit een molecuul), dat door middel van electrische schokjes in staat is om herhaaldelijk gegevens op te slaan en op te vragen. In het laboratorium doorstond het molecuul meer dan 500 testen en dat is, volgens de onderzoekers, 'a remarkable result for a single-molecule system'. 'Right now, we are concentrating on understanding the relationship between the design of the molecular system and the electrical properties measured', zo stelt Heike Riel van IBM. 'Our next steps are to investigate the mechanism responsible for switching'. De in het experiment gebruikte molecuul, BPDN-DT, is ontwikkeld door James Tour en zijn onderzoeksteam op de Rice University in Houston. Hoewel de molecuul specifiek ontworpen is om in dit soort experimenten te fungeren, is er nog steeds erg veel debat over de vraag hoe het werkt en hoe het zich laat vertalen naar een eventuele commerciële toepassing. 'The maximum switching speed depends very much on the mechanism which is used for switching', zo zegt Riel. 'The switching time is at least faster than 640 microseconds. However, we cannot give an upper limit yet'. Dit kan alleen door verder onderzoek worden opgehelderd. Bill Healy van Hitachi Global Storage Technologies stelt dat op het einde van het jaar de eerste harddrives op de markt komen die 1 terabyte aan data kunnen bevatten. De bedoeling is ze te integreren in desktop computers en servers. De stap naar 1 TB is niet zo groot als het lijkt. Hitachi verkoopt al 500 GB schijven. Het voordeel van deze schijfgrootte komt het best tot zijn recht in televisies en videorecorders; videobeelden nemen immers grote hoeveelheden schijfruimte in bezit.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.