Europese domeinnamen: succesvol, maar frauduleus

9 augustus 2006

Europa dient haar jonge domeinnaam te 'rebooten', zeggen critici van het systeem. Anders dreigt een systeem-crash nadat (toegegeven) misstappen in de procedure frauduleuze handelaren in staat gesteld hebben om talloze webnamen op te kopen en op veilingenaan te bieden. De .eu-domeinnamen werden zeer populair nadat ze online gegaan waren vorig jaar. De lancering was onderdeel van een poging van de Europese Unie om een pan-europese online-identiteit tot stand te brengen. Vele bedrijven en andere organisaties die probeerden (en faalden) hun domeinnaam te verwerven, stellen dat dat het gevolg was van een lacuneuze procedure, waardoor ze nu genoodzaakt zijn hun naam voor veel geld terug te kopen. EURid, de organisatie die het .eu-domein managed heeft tienduizenden domeinen geschrapt, nadat bleek dat 400 door haar geautoriseerde 'resellers' spookbedrijven waren, opgericht door een handjevol domeinnamenhandelaars om de verkregen namen voor veel geld te verkopen.

EURid wordt ervan beschuldigd dat het speculanten heeft toegestaan om het domeinnamensysteem al bij de wortel instabiel te maken en Europese politici dringen aan op een onderzoek naar 'possible fraud and mismanagement'. 'It was badly handled from start to finish', zegt John McCormac, die een Ierse 'domain monitoring service' runt en die in zijn blog de zaak continue in de gaten houdt. Op 2 augustus schreef hij daarin het volgende: 'This pattern of bad faith registration is quite apparent but EURid has not done anything about the problem. It is quite obvious that the management of EURid is incompetent as they permit such wholesale abuse. … EURid aided and abetted such cybersquatting and cyberwarehousing by not taking action against obvious bad faith registrations and cyberwarehousing. Perhaps it is time for the European Commission to deal with the management of EURid. The credibility of .eu is at stake. An investigation into the competence of the people who selected the EURid bid to run .eu should also be carried out'. Ondanks dat het bewijs van rechten op namen werd overlegd, werden vele klanten gefrustreerd in het handelen van EURid bij de toewijzing van de namen. Vele klanten hebben hun klachten voorgelegd aan een Tjechisch hof van arbitrage. De Londense ontwerper Nicholas Roope besteedde 300 pond en twaalf maanden om de naam hulger.eu te verwerven voor zijn Hulger-gadget (voorzien van handelsmerk), totdat de naam ineens opdook bij een Canadees veilinghuis met een Britse postbus. Afgelopen maand werd in onderzoek geconstateerd dat namen gekocht door honderden door EURid geautoriseerde domeinnaam-organisaties te traceren waren op een handjevol eigenaren. EURid maakte bekend 74.000 eu-sites (allen geregistreerd in Cyprus) te bevriezen en drie bedrijven aan te klagen, aangezien zij 'maliciously created 400 overseas fronts to multiply their chances of vacuuming up attractive monikers'. Critici hadden hier al lange tijd voor gewaarschuwd, zelfs voordat de toekenning van de domeinnamen van start ging. 'The biggest problem was that the screening process to become a registrar was a breeze', zegt Bob Parsons, CEO van GoDaddy, de grootste domeinregistrator ter wereld, die al in april bezwaren aantekende. 'EURid decided to let any 'legal entity' with 10,000 euros sell the .eu domain extension. You and I both know anyone can form a 'legal entity' for $50 in the U.S. and, presto, you're in the game'. Veel van de spookbedrijven opgericht door de bedrijven Ovidio, Fausto en Gabino hadden hetzelfde postadres en hadden (een vreemde ommissie voor een domeinnaamverkoper) geen website. EURid geeft te kennen dat 70 % van de rechthebbenden op de domeinnamen succesvol waren in het verkrijgen van het domein. 'Companies who want to become an accredited .eu registrar have to sign an agreement with us and deposit 10,000 euros', zegt woordvoerder Patrik Lindén. 'They also have to provide us with proof of existence. With 25 countries and more than 2 million domain names involved, it is inevitable that some people get dissatisfied for not getting the domain name they wanted. Overall, though, the launch has worked well'. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie moet 'Personal dissatisfaction with the results of applications … not be confused with an alleged failure of the register to fulfill its task. We have no reason to doubt the resolve of EURid to make full use of all the legal means available'. Maar Diana Wallis, een Brits, liberaal lid van het Europese Parlement, heeft de Commissie gevraagd om een 'full explanation of how the .eu domain allocation has been handled. If the scale of the abuse is anything like what appears to have taken place, this will represent a major EU scandal and commissioners will need to be brought to account', zo zei ze.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.