Novell wijst ‘proprietary’ software plug-ins voor Linux de deur.

2 augustus 2006

Op een wat onverwachte wijze maakt Novell een einde aan de verspreiding van 'proprietary' softwareprogramma's die als plug-in dienen in de Linux-kernel. De verandering kwam in Novell's SuseLinux Enterprise Server 10, uitgegeven in juli. Met deze actie sluit Novell zich aan bij de Free Software Foundation, die in zijn algemeenheid 'proprietary' software hekelt, maar vooral een hekel heeft aan 'proprietary' software die als een component binnen de open-source Linux-kernel functioneren. Linux komt met talloze open-source programma's die alle activiteiten kunnen verrichten, van het opslaan van bestanden op harde schijven tot de complexe netwerk-communicatie en beveiliging. Er zijn echter diverse bedrijven die 'proprietary' software bieden die Linux laten communiceren met verschillende hardware devices. Onder de meest breed verspreide en gebruikte modulen zijn de videokaart-drivers, die 3D grafische ondersteuning bieden.

Hoewel klanten van Novell de software nog steeds op eigen houtje kunnen installeren geeft Novells verbanning van de 'proprietary' software blijk van een nieuwe balans tussen de open-source en de 'proprietary' wereld. De Linux-kernel wordt grotendeels bepaald door de General Public Licence (GPL), voornamelijk geschreven door de stichter van de Free Software Foundation, Richard Stallman. 'Many developers in the kernel community consider kernel level modules to be subject to the GPL terms. Novell respects this position and has a policy of distributing kernel modules that are compatible with the GPL', zo verklaart Holger Dyroff, vice president Linux product management bij Novell. Novell zelf heedt diverse programmeurs in dienst die fel gekant zijn tegen het gebruik van 'proprietary' soctwarecomponenten. Kernel-programmeur Greg Kroah-Hartman verklaarde onlangs op het Ottawa Linux Symposium dat 'Closed-source Linux modules are illegal'. En niet alleen dat: volgens hem zijn deze componenten ook 'unethical'. De verbanning van de 'proprietary' software begon enkele maanden terug met Suse Linux 10 en de gratis versie van Novell Linux die OpenSuse genoemd wordt. Pas in juli werd de verbanning uitgebreid tot de andere Linux-producten van Novell. De software geeft de klanten de mogelijkheid om de 'proprietary' drivers te downloaden, een methode die 'also gives the responsibility for drivers to the vendors, which is where it belongs', zo zegt Dyroff. Dit soort modules maken Linux ingewikkeld voor gebruikers, omdat zeer regelmatig software updates van de Linux-leverancier incompatibiliteit veroorzaken met de betreffende module. Novell verzekert echter dat met deze nieuwe methode de 'proprietary' drivers uo-to-date blijven. Volgens Eben Moglen, top-advocaat van de Free Software Foudation, stelt dat de Linux-kernel inde praktijk gedirigeerd wordt door een aangepaste en gematigde GPL. 'If the kernel were pure GPL in its license terms…you couldn't link proprietary video drivers into it, whether dynamically or statically', zo zegt Moglen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.