Legaal downloaden via een echt P2P-netwerk ?

31 juli 2006.

Mashboxx, het P2P-bedrijf van voormalig Grokster-eigenaar Wayne Rosso, heeft een overeenkomst gesloten met muziekbedrijf EMI om de in de catalogus van dit bedrijf opgenomen muziek legaal via zijn P2P-systeem te verspreiden. Het bedrijf heeft al contracten getekend met Sony BMG en Universal, en heeft de onderhandelingsrondes met Warner afgerond. Daarmee slaagt het bedrijf er in de muziekcatalogi van de grootste platenmaatschappijen via zijn netwerk aan te bieden. De bèta van de p2p-dienst van het bedrijf wordt nu voorbereid. Het P2P netwerk van Mashboxx maakt tegelijkertijd ook verbinding met andere netwerken, zoals dat van Gnutella en waarschijnlijk ook KaZaa. Gebruikers kunnen volledig gratis nummers downloaden zolang die niet door een van de bij Mashboxx aangesloten labels is 'geclaimd'. Alle nummers uit de muziekcatalogi van de gecontracteerde platenmaatschappijen worden van een 'vingerafdruk' via de technologie van Snocap voorzien. 


Het van een 'vingerafdruk' voorziene nummer is slechts vijfmaal volledig af te spelen. Daarna blijft slechts een preview van dertig seconden over totdat er voor 0,99 dollar een licentie voor het nummer wordt gekocht. De licentie staat de downloader toe het nummer zevenmaal op cd te branden, op vijf computers af te spelen en naar een ongelimiteerd aantal Windows Media-ondersteunende draagbare muziekspelers te verplaatsen. Een en ander zal bereikt worden door een van de DRM-techniek voorziene versie via een reeks snelle servers beschikbaar te maken, waarbij reeds in het P2P-netwerk aanwezige onbeschermde versies van het nummer worden geblokkeerd. Het is niet duidelijk welke techniek gebruikt wordt om deze niet beschermde nummers te herkennen. Rosso is twee jaar bezig geweest met bouwen aan Mashboxx en de licentiestructuur. Het zal goed van pas zijn gekomen dat hij hele goede contacten heeft met Sony BMG-Chief Executing Officer Andrew Lack. Al tijdens zijn werkzame dagen bij Grokster, waar hij vertrok voordat de ergste juridische problemen begonnen, werkten Lack en Rosso al samen om een oplossing te vinden voor het probleem van illegaal file-sharen. Rosso's idee daarbij was dat de platenmaatschappijen niet bestreden moesten worden, maar dat er in samenwerking met hen naar een levensvatbare oplossing gezocht moest worden. 'There's one major advantage that makes P2P services, legal or illegal, stand out among the Napsters and Rhapsodys of the world', zo vertelt Yankee Group analist Mike Goodman. 'That advantage is content. A service like Mashboxx, tapping into the enormous Gnutella Network, could give users access to music that's too obscure even for iTunes. There's a lot of public domain music (on P2P networks)'. Tegelijkertijd komen deze 'legale' P2P-netwerken nogal wat problemen tegen, zo gaat Goodman verder. 'People don't know they exist. These days, P2P services still make headlines primarily when they're being shut down at the request of various courts. And it's a crowded field: an overwhelming number of services have already saturated the 20 percent of the online music marketplace that isn't controlled by Apple Computer's iTunes Music Store. Mashboxx's status as a completely new brand could both help and hurt it. On the plus side, they don't have a legacy (of piracy and legal problems), but they don't have a well-known brand, either. It's an incredibly competitive marketplace, given the limited share that's available and the number of music services that are trying to compete in this segment'. Overigens kunnen over de legaliteit nog wel wat opmerkingen worden gemaakt. Want muziek die toebehoort aan partijen die geen contract hebben gesloten met Mashboxx wordt gratis verspreidt, ondanks mogelijke copyright-beperkingen. Ook deze 'legale' P2P-netwerken kunnen dus nog steeds in illegaal vaarwater terecht komen en dus claims tegemoet zien. Al is de kans daarop, met contracten met de 'big shots' in handen, uiteraard iets kleiner…

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.