Microsoft gaat ODF ondersteunen

6 juli 2006 

Microsoft heeft aangekondigd een open source project te sponsoren om software te realiseren die Office documenten naar het Open Document Format converteert, en omgekeerd. De software-gigant lanceerde het Open XML Translator-project op SourceForge.net, een populaire site voor de hosting van open source projecten. De conversie-software zal beschikbaar worden onder de BSD-open source licentie, een van de vele mogelijke open source-licenties. De oorspronkelijk ingebrachte software is ontwikkeld door een Franse Microsoft partner en maakt het mogelijk voor mensen die Microsoft Office gebruiken om documenten te openen en op te slaan in het ODF-formaat. Hoewel de Microsoft-formaten het meest gebruikt worden, is ODF een alternatief geworden met veel ondersteuning van leveranciers en met belangrijke overheidsgebruikers. ODF is daarnaast gestandaardiseerd door de ISO.


De beslissing om een dergelijk project te starten is opzienbarend. Microsoft heeft voortdurend volgehouden dat het geen ondersteuning zou geven aan ODF in MS Office, zich baserend op gebrek aan vraag. Het zou vetrouwen op derde partijen om converteertools te maken. Microsoft ziet nog steeds geen stijging in de vraag naar ODF, maar ´government customers urged the company to provide interoperability between Microsoft's own forthcoming XML Office formats and OpenDocument´, zo zei Tom Robertson, verantwoordelijk voor interoperabiliteit en standaarden bij Microsoft. ´We're hearing that (customers) don't want homogeneity–they want diversity; they want translatability´, vervolgt hij. ´And some customers are saying they would like us to focus on this to a certain extent, to make sure the product is high quality´. Een software-prototype voor gebruik met Word 2007 is vandaag gepubliceerd. Hiermee kan ieder Word-document veranderd worden in een ODF-document en omgekeerd. Op het eind van het jaar moet de Word-plug-in voor Office 2007 klaar zijn en volgend jaar dienen conversietools voor Excel en Powerpoint te worden gerealiseerd, zegt Jean Paoli, verantwoordelijk voor interoperabiliteit en XML-architectuur bij Microsoft. Alle conversies zullen gebaseerd zijn op Open Office XML, het XML-bestandsformaat dat default is in Office 2007. Microsoft heeft het bestandsformaat ingediend voor standaardisering door ECMA International. Of het ooit tot een ISO-standaard wordt is nog maar zeer de vraag. Omdat Open Office XML backward-compatible is, zal de conversietool ook werken met oudere versies van Office, volgens Paoli. Hoewel, zo gaat hij verder, 'because the two standards are significantly different, perfect document translation is not possible. We wanted to have this project be really transparent. No translation is perfect. There are a lot of trade-offs between Open XML, which is actually full-featured and backward-compatible, and ODF, which is more limited. For example, participants in the project will have to make a technical choice if there is a feature in Office 2007 that is not supported in OpenDocument-based products'. Paoli stelt dat Microsoft het project zal sturen en voorzien van middelen. 'France-based Clever Age is writing the code and will participate in the project. Aztecsoft in India is testing the software, and Dialogika in Germany will test it to meet European Commission customer requirements'. Een handjevol conversietools is in ontwikkeling, inclusief een Office plug-in van de OpenDocument Foundation, die waarschijnlijk in Massachusetts wordt getest. Jerry Fishenden, National Technology Officer van Microsoft in Groot-Brittannië gaf toe dat het project een antwoord was op een vraag uit de markt. 'The business drivers are fairly as to why it should be supported alongside the other formats we support', zo zei hij. 'Since ODF went through Oasis and ISO the situation changes; a lot of governments tend to roll things that come from W3C and ISO into their standards requirements'. I think the landscape has changed, there have been some governments that, because it's become an open standard, have said they will support it'.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.