Microsoft en Adobe hebben ruzie over PDF-formaat

2 juni 2006 

Microsoft bereid zich voor op een nieuwe juridische strijd in Europa: nu met Adobe. Die strijd zou wel eens het gevolg kunnen zijn van het mislukken van de onderhandelingen tussen beide bedrijven over het gebruik van Adobe's PDF-technologie in Microsofts Office suite. Afgelopen oktober meldde Microsoft dat het het veelgebruikte PDF-formaat van Adobe in de komende upgrade van MS Office zou ondersteunen. Maar na vier maanden van onderhandelingen is een impasse ontstaan, zo meldt een advocaat van Microsoft vandaag. Adobe eist dat Microsoft het 'save as' als PDF verwijdert uit de bèta versie van Office 2007, indien niet een vergoeding ervoor betaald wordt per gebruiker. Microsoft wil de functionaliteit gratis aanbieden, zo zegt Daniel Heiner, een van Microsofts advocaten, verantwoordelijk voor antitrustzaken. 'The 'save as PDF' feature is the second most popular request we get from customers', zo zegt Heiner. 'Adobe has told the world that PDF is an open format … and (our competitors') products OpenOffice, WordPerfect Office and Apple already support PDF and tout it as a selling feature. Microsoft should be able to support PDF as well'. Adobe heeft gedreigd een antitrustzaak aan te spannen tegen Microsoft bij de Europese Commissie als de functionaliteit in Office wordt opgenomen, zo meldt Heiner.


Adobe erkent dat het wereldwijd gesprekken gevoerd heeft met allerlei antitrust-organen over Microsofts gebruik van het PDF-formaat, maar geeft ook aan dat het absoluut geen enkele antitrust- of prijsafspraakregeling heeft overtreden. 'The regulators we talk to are the same regulators that cover antitrust and price regulatory issues', zei Holly Campbell, woordvoerder van Adobe. 'So, we believe we are well within the bounds of the law'. In het verleden heeft de softwaremaker uit San Jose, California, bezwaar aangetekend tegen de plannen van Microsoft om zijn eigen XML Paper Specification (XPS)-formaat, bekend geworden als Metro, in de nieuwe Windows Vista-update op te nemen. Als gevolg zal Microsoft de mogelijkheid om documenten als PDF of als XPS te bewaren niet opnemen in Office 2007, maar zal het haar gebruikers in staat stellen de functionaliteiten in te voegen via een vrije download van haar site. Ook zei het bedrijf vandaag dat het computerfabrikanten de optie wil geven om sommige XPS functionaliteiten uit Windows Vista te verwijderen. Vista zal namelijk de XPS-technologie nog steeds gebruiken 'to handle printing duties', maar 'user options such as viewing and creating XPS documents will be omitted if PC makers choose that option'. Microsoft, dat vorige week een testversie van Office 2007 uitbracht, zal de PDF-functionaliteit zo snel mogelijk verwijderen. Het bedrijf verwacht niet dat dat tot uitstel zal leiden van de release van de upgrade, die al een paar keer is uitgesteld. 'One reason Microsoft is taking these steps is to avoid further clashes with the European Commission, which is reviewing whether to level a massive fine against the company', zo zei Heiner. De Europese wetgevers vinden al dat Microsoft in botsing komt met de antitrust-regelgeving door haar Mediaspeler in een bundel aan te bieden met het besturingssysteem. Ze stellen ook dat het bedrijf allerlei hindernissen heeft opgeworpen voor concurrenten die software ontwerpen die moet samenwerken met Microsoft-software. De Europese Commissie kijkt al naar Vista en het heeft al haar zorgen uitgesproken over het opnemen van op PDF-lijkende technieken in het besturingssysteem. Het is ook bezorgd over de internet-zoektechnologie die Microsoft in Vista opneemt. De Amerikaanse Justitie deed er onlangs niet moeilijk over, maar in Europa ligt het verhaal duidelijk anders. Microsoft stelt dat Adobe probeert om concurrentie uit te schakelen, door het XPS-formaat te willen verbieden op de gelijkenis met PDF en door licentiekosten te eisen voor PDF zelf. Adobe en Microsoft zijn nog in onderhandeling over het gebruik van Adobe Acrobat Reader in Vista, zo stelde Heiner.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.