Sony BMG: eindelijk einde in rootkit-zaak

25 mei 2006

De rootkit-affaire die Sony BMG zoveel imagoschade heeft toegebracht is eindelijk geëindigd. Een schikking geeft al degenen die CD's gekocht hebben van Sony BMG Music Entertainment met de gewraakte XCP Copy Control software het recht op een geldteruggave of op gratis downloads. Een federale rechter gaf zijn uiteindelijke goedkeuring in een gezamenlijke rechtszaak van een aantal benadeelden tegen de muziekmaatschappij. Sony BMG had de genoemde DRM-software op zo'n 15 miljoen CD's gebruikt, maar het programma bleek gebruik te maken van hackers-technologie en de computer vcan de gebruiker in een uiterst onveilige status te laten. Hierdoor werd beveiliging bijna onmogelijk. Met deze schikking wordt in ieder geval alvast een hoofdstuk (het meest belangrijke) met een schikking afgesloten. Een andere rechtszaak wacht nog: die van de staat Texas vanwege inbreuk op de wetten van deze staat inzake antispyware.

De rechtszaak startte in november 2005, vlak nadat bekend geworden was dat de technologie die door Sony BMG in haar anti-kopieersoftware gebruikt was zeer gevaarlijk was voor de veiligheid van de PC van de gebruiker. Sony BMG had de software in licentie genomen van First4Internet, een Brits bedrijf. Rootkits worden veelal door hackers gebruikt om hun malware van systeem software en antivirusprogramma's verborgen te houden. Sony BMG is zeer scherp bekritiseerd voor het gebruik van dergelijke software. De rechter heeft nu de overeenkomst die tussen de beide partijen al in december 2005 werd bereikt, goedgekeurd. De kopers van de CD's kunnen ofwel vragen om een betaling van $ 7,50 en een vrije download van een album of mogen drie albums vrij downloaden. 'This settlement gets music fans what they thought they were buying in the first place: music that will play on all their electronic devices without installing sneaky software', zo zei Cindy Cohn, juridisch directeur van de Electronic Frontier Foundation (EFF) in een verklaring. De EFF vertegenwoordigde de aanklagers in de rechtszaak. Sony BMG deelde mee zeer tevreden te zijn met de schikking. Een ander type software dat Sony BMG gebruikte, MediaMax, veroorzaakte eveneens problemen. Deze software van SunnComm Technologies installeert eveneens zonder toestemming van de gebruiker software, die vervolgens niet of nauwelijks te verwijderen is en als spyware functioneert: het geeft allewrlei informatie door van de activiteiten van de gebruikers naar de servers van SunnComm. Ook deze klanten krijgen recht op vrije downloads. Meer informatie kan hier gevonden worden, terwijl ook de site van de EFF informatie over de schikking biedt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.