Berners-Lee: net-neutraliteit vereiste

23 mei 2006

Tim Berners-Lee, een van de 'founding fathers' van het World Wide Web, heeft opgeroepen een duidelijke scheiding te houden tussen internettoegang en internetcontent. Op de World Wide Web Conference in Edinburgh gaf Berners-Lee blijk van een duidelijke visie io de strijd die op dit moment (met name in de Verenigde Staten) woed over net-neutraliteit. Dit is het concept dat breedband-internetaanbieder alle internetcontent op gelijkelijke wijze moeten behandelen, zonder enige vorm van discriminatie. Het is een zeer gevoelig politiek item geworden, nu de vrees bestaat dat telecombedrijven websites kunnen blokkeren of zelfs gebruikers extra kunnen gaan factureren voor de toegang er toe. Berners-Lee stelde: "It's better and more efficient for us all if we have a separate market where we get our connectivity, and a separate market where we get our content. Information is what I use to make all my decisions. Not just what to buy but how to vote. There is an effort by some companies in the US to change this. There's an attempt to get to a situation where if I want to watch a TV station across the internet, that TV station must have paid to transmit to me'.


Bedrijven zoals Google, Microsoft en YaHoo zijn aan het lobbyen bij vele politici in de Verenigde Staten om wetten te introduceren die net neutraliteit verplichtend opleggen. Dit is echter tegen het zere been van de breedband-internetaanbieders en sommige hardwarefabrikanten. Berners-Lee karakteriseerde de discussie als puur Amerikaans van karakter. 'In Europe, net neutrality is the rule', zo zei hij. Hoewel hij een duidelijk voorstander is van net neutraliteit, betekent dat niet dat hij een volledig ongereguleerde telecom- en internetmarkt ondersteunt. 'The fact is that the openness of the internet, which is such a wonderful thing, does depend on a certain amount of regulation. We've had in Britain the fact that if you put a stamp on a letter it gets there'. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is een wet voorgesteld, de Internet Freedom and Nondiscrimination Act, die breedband-internetaanbieders verplicht om hetzelfde dienstenpakket te bieden voor hetzelfde type content zonder kosten. De telecombedrijven stellen dat net neutraliteit de kosten van breedband explosief zal doen stijgen. De genoemde softwarebedrijven stellen in een gezamenlijke verklaring echter dat 'Congress is wise to act in a way that takes into consideration the best interests of millions of Internet consumers and protects the innovative global market economy that thrives under the current open Internet model'. De World Wide Web Conference vindt nog plaats tot donderdag. De conferentie werd geopend door de Schotse Eerste Minister Jack McConnell, die de grote vooruitgang van de afgelopen 15 jaar (sinds de creatie van de Web-protocollen) bejubelde. McConnell stelde: 'This will be one of the premier technology events of the year, and it drives home the World Wide Web's influence on the world. The web has brought so many possibilities that it's hard to believe its such a short time since Sir Tim and those pioneers created it'. Op de conferentie werden de webmasters van de sites van de Engelse lokale en centrale overheid opgeroepen de 'tutorials' en 'workshops' bij de conferentie bij te wonen, zodat de kennis van de laatste webstandaarden kan worden overgedragen. De webmasters kunnen daar ook worden aangemoedigd om de standaarden toe te passen. Dat is nodig ook, want in een vooronderzoek voor de conferentie door onderzoekers van de University of Southampton werd aangetoond dat 60 % van de Engelse overheidswebsites HTML-fouten vertonen. Een andere 61 % voert de richtlijnen van het World Wide Web Consortium (zoals de Web Content Accessibility Guide (WCAG)) niet uit.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.