Ook tape gaat mee in de opslagrace…

17 mei 2006

De veelvoorkomende rapporten over het komende einde van de opslag op tape blijken volgens de berichten van IBM grotelijks overdreven. Op 16 mei lieten onderzoekers van het beroemde Almaden laboratorium van 'Big Blue' in St. Jose (Californië) weten dat ze een opslagtechnologie hebben ontwikkeld die in staat is om 8 terabyte aan data op een kleine tape cartridge te schrijven. De onderzoekers stelden dat het in de lijn der verwachting ligt dat de technologie binnen vijf jaar commercieel op de markt kan worden gebracht in een tape cartridge, die volgens de marktstandaard Linear Tape Open (LTO) is uitgevoerd. Om een illustratie te geven: acht terabyte op een LTO cartridge kan de tekst bevatten van zo'n 8 miljoen boeken. In een fysieke bibliotheek nemen zoveel boeken ongeveer 70 kilometer planlengte in beslag.


'Today's announcement tells our customers that IBM has the technology to continue to improve its tape products to address their growing needs for affordable and robust data storage. With analysts projecting tape automation revenue to grow 8 percent annually through 2011, our customers are storing increasing amounts of data to manage their enterprises and to address the compliance requirements of laws such as the Sarbanes-Oxley Act of 2002 and the Health Insurance Portability and Accountability (HIPPA) Act of 1996', zo zei Cindy Grossman, vice president van IBM Tape Storage Systems, in een verklaring. De nieuwe technologie, die in een test 6,67 miljoen bits per inch plaatst, verhoogt de opslagcapaciteit op een tape cartridge met meer dan 15 keer in vergelijking met de LTO-3-generatie cartridges, die nu op de markt zijn. Deze cartridges zijn qua grootte de helft van een VHS-cassette. 'In developing this technology, we used Fuji Photo Film 's Fujifilm Nanocubic technology, which uses barium-ferrite (BaFe) particles'. Fuji Photo Film tekende aan dat het deze technologie voor de eerste keer presenteerde in 2002 en dat IBM de eerste tape-leverancier werd die de technologie gebruikte in haar Enterprise Tape Cartridge 3592. De afgelopen maanden zijn ook andere leveranciers op de technologie van Fuji overgegaan. Het grote voordeel van deze tape is dat er geen corrosie kan optreden en dat er ook geen chemische veranderingen in de tape optreden, waardoor de tape uitermate geschikt is voor langdurige bewaring van data. Bedrijven gebruiken tapes met name om grote hoeveelheden belangrijke data die slechts weinig worden gebruikt of die geen snelle toegangssnelheid vereisen op te slaan, zoals archieven, backups, replica's voor calamiteitenopvang en het bewaren van informatie voor compliance-doeleinden. Deze data worden zeer vaak bewaard in grote geautomatiseerde tape-libraries, waarin een of meer lees- en schrijfeenheden duizenden tapecartridges bedienen. Dit soort tape-robots kunnen petabytes data beheren. Per gigabyte vergen tapecartridges ongeveer eenvijfde (soms zelfs eentiende) van de kosten van harddrive-opslagsystemen, afhankelijk van de grootte. Daarnaast gebruiken tapecartridges geen energie indien ze niet worden gebruikt, in tegenstelling tot harde schijven, die gebruik vereisen om operationeel te blijven. 'This demonstration confirms IBM's continued leadership in magnetic tape technology', zo zegt Spike Narayan, senior manager bij IBM Almaden. 'This is a major milestone in our program and gives magnetic tape the density boost that we gave hard-disk drives in the 1990s'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.