OpenDocument Format formele ISO-standaard

5 mei 2006 

De ISO heeft op 3 mei het OpenDocument Format (ODF) als een internationale standaard (ISO 26300) geaccepteerd en vastgesteld. Deze standaardisering van het formaat is een stimulans voor die bedrijven die concurreren met Microsoft, zoals Sun met StarOffice. Het ODF komt voort uit het open source OpenOffice.org-project. De eerste vorm van hert formaat is ingediend bij en verder ontwikkeld door OASIS, waar het als een officiële OASIS standaard werd gedefineerd in mei 2005. De goedkeuringsperiode voor acceptatie als standaard door ISO en IEC (International Electrotechnical Commission) eindigde op 1 mei. 'Approval of the OpenDocument Format by ISO marks an important milestone in the effort to help governments solve the very real problem of finding a better way to preserve, access and control their documents now and in the future', zo stelt Marino Marcich, uitvoerend directeur van de ODF Alliance, een groep verenigingen, universiteiten en bedrijven (waaronder ook Van Bussel Document Services) die het probleem van blijvende toegang en duurzaamheid van digitale bestanden willen aanpakken. Marchich gaat ervan uit dat 'this broad vote of support will serve as a springboard for adoption and use of ODF around the world. At the same time, it represents a milestone for the ODF Alliance, which has enjoyed a groundswell of support', zo zegt hij. 'The Alliance contends that the ODF gives the public sector greater control over and direct management of their own records, information and documents without regard to the application or platform in which a document was created'.

 


Het feit dat ODF een formele en internationale standaard is wil niet zeggen dat organisaties die standaard ook gaan gebruiken, maar de vaststelling door de ISO is wel een zeer belangrijke stap voor ODF, tenminste volgens analist Gordon Haff, van Illuminata. Hij wijst op de 'challenges that occur when IT departments reverse-engineer proprietary closed formats' als een reden waarom vooral de publieke sector ODF wel eens zou kunnen accepteren. 'There's two issues with having a proprietary format', zo verklaarde Haff aan LinuxInsider. 'If you have to reverse-engineer it, there is always the question of whether or not you get it 100 percent right. The second question is — particularly today with so many software patents being granted — whether you are violating a patent by doing that reverse-engineering'. Andrew Updegrove, voorstander van open-source en advocaat bij Gesmer Updegrove LLP in Boston, zegt: 'With adoption of ODF by ISO/IEC now assured, software that implements the standard will now become more attractive to those European and other government purchasers for whom global adoption by ISO/IEC is either desirable, or required. Offerings such as OpenOffice and KOffice therefore should receive a boost in appeal and usage, as well as for-sale versions, such as Sun's StarOffice and IBM's Internet-based offering'. Zijn blog gaat uitgebreid in op de ODF standaardisering. Ook Simon Phipps, Sun's Chief Open Source Officer, beklemtoont dat de standaard zonder oppositie is vastgesteld. 'It would be hard for Microsoft to now interfere with the process. We know we have the strongest validation as possible for this file format'. Microsoft heeft gezegd dat het interoperabiliteit met ODF zal stimuleren en de standaardisering niet zal proberen tegen te houden. Jason Matusow, Microsoft's directeur inzake standaarden, gaf in een verklaring wel aan dat 'The ODF format is limited to the features and performance of OpenOffice and StarOffice and would not satisfy most of our Microsoft Office customers today'. Dat Microsoft interoperabiliteit stimuleert is goed, want op Groklaw wordt al vermeld dat de OpenDocument Foundation een plug-in heeft ontwikkeld die het gebruikers van Microsoft software mogelijk maakt om ODF-focumenten te openen, bekijken en op te slaan. Microsoft heeft altijd fiks geklaagd over het feit dat haar concurrenten haar uit de ODF-discussie uitsluiten, maar het lijkt erop dat ze een verloren strijd vecht met zijn argumenten voor 'proprietary solutions' in de publieke sector. Daar bestaat immers de noodzaak om publieke documenten decennia toegankelijk te houden en beschikbaar. Op een 'proprietary format' vertrouwen dat enkel wordt ondersteund door een enkel bedrijf maakt moeilijke verkooppraat. 'In this day and age, arguing that a proprietary format is better just really would seem to be swimming against the tide', zo merkt Haff nog op. Uiteraard kan OpenXML, op het moment dat het tot standaard wordt verheven, wellicht het tij keren. De definitieve publicatie van de documentatie van de nieuwe standaard van ODF wordt verwacht in augustus.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.