Holgrafisch opslagapparaat: het eerste in zijn soort

22 april 2006

De electronicagigant Daewoo maakt via een persbericht duidelijk het eerste holografische opslagapparaat beschikbaar te hebben en binnen afzienbare tijd commercieel beschikbaar te maken. Het apparaat heeft nog geen klinkende naam gekregen maar het kan digitale data wegschrijven als een hologram. Datapagina's worden geprojecteerd op een kristallen medium. De projectie gebeurt door een optische signaal- en referentiestraal. De wetenschapper van Daewoo die de beschrijving van het apparaat heeft geleverd, Byoungbok Kang, gebruikt de opslagmachine een systeem op basis van servobesturing voor de driedimensionale opslag op voortdurend roterende schijven van kristal. De kosten, moment van beschikbaarheid en opslagcapaciteit zijn nog niet bekend.

 


Kang schrijft over de voordelen van holografische opslag het volgende: 'Holographic digital data storage (HDDS) technology is one of the most promising new technologies on the horizon for the optical storage industry. Traditional data storage technologies, which store individual bits of information as magnetic or optical variations on the surface of the medium, are approaching physical limits. However, holographic storage promises to accelerate data transfer rates to about one billion bits per second, reduce access times to just tens of microseconds, and increase storage densities toward a theoretical maximum of one trillion bits per cubic centimeter. By encoding data throughout the three-dimensional volume of the storage medium and performing recording and retrieval using large parallel memory blocks called pages, holographic data storage overcomes the limitations of traditional two-dimensional technologies such as DVD'. We schreven reeds eerder over holografische opslag. InPhase Technologies is een van de voorlopers op dit terrein, maar moet nu ook Daewoo naast zich dulden. De ontwikkelingen gaan daarin zeer snel. Deze week nog deelden Japanse onderzoekers van de Technische Universiteit van Nagaoka en de Universiteit van Hyogo, Akira Emoto, Hiroshi Ono en Nobuhiro Kawatsuki, mede dat holografische opslag de encryptie en opslag van data tot ongekende hoogte brengt. Hun onderzoek 'outlines how a matched filter technique allows the spatial correlation of two optical images for pattern classification or detection. Greater study is required into this technique but it points to a new method for fast, efficient storage of incredible amounts of data with high levels of security encryption'. Kang beschrijft het Daewoo opslag-apparaat als volgt: 'Our HDDS prototype consists of two main subsystems – an electro-optical motion control system based on the NI CompactRIO 3M gate FPGA series and a video decoding system based on an 8M gate Xilinx FPGA board. The CompactRIO system controls a linear motor, a stepper motor, a galvo mirror, and a CMOS camera. Each motion control loop requires precise control, so we use feedback signals to control and detect data. Unlike a traditional computing board, CompactRIO lets us customize pulse generator timing to the resolution of a single FPGA clock using the NI LabVIEW FPGA Module. To eliminate slipping, we developed complex motor control algorithms by creating custom mathematical functions for acceleration and deceleration. We separately produced and connected the drive circuitry for each of the three motor types to the CompactRIO I/O modules. In addition to motion control, CompactRIO communicates with the video decoding FPGA board developed with our own signal processing technology for video retrieval and CMOS camera control. CompactRIO also controls the data transfer rate by checking the quantity of data accumulated in the buffer in front of the MPEG decoder, which varies greatly with speed'. Volgens Kang is het systeem uitgebreid getest en werkte het zeer betrouwbaar tijdens demonstraties op de Korea Electronics Show in 2005. Het opslagapparaat, het eerste in zijn soort, is een wetenschappelijke prestatie van jewelste en zet Daewoo op een grote voorsprong in het terrein van holografische opslag.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.