DVD Jon in de aanval tegen AACS

18 januari 2006

‘DVD Jon’ Lech Johansen heeft eerder deze maand op zijn blog het voornemen geuit om het Advanced Access Content System (AACS) te kraken. AACS zal worden gebruikt in de volgende generatie dvd’s (bij zowel Blu-ray als HD DVD). Johansen is zo zeker van zijn zaak dat hij het domein DeAACS.com heeft geregistreerd en stelt dat een cracktool om de AACS-beveiliging te omzeilen over ongeveer een jaar op de website zal verschijnen. De Noor werd zes jaar geleden gearresteerd wegens het op het internet verspreiden van DeCSS. De filmindustrie was van mening dat de verspreiding bijdroeg aan filmpiraterij. Volgens Johansen was het omzeilen van de kopieerbeveiliging nodig om films te kijken met een op Linux gebaseerde speler.Johansen is bekend geworden door het kraken van het CSS-systeem, de beveiliging die gebruikt wordt op de huidige DVS’s: DeCSS in 2003. ‘AACS, like CSS, will be a success’, zo schrijft hij in zijn blog. ‘Not at preventing piracy. That’s not the primary objective of any DRM system. Anyone who has read the CSS license agreement knows that the primary objective is to control the market for players. Don’t you just love when your DVD player tells you ‘This operation is prohibited’ when you try to skip the intro?’ De vraag is hoe deze verklaring juridisch gezien uit gaat pakken. Johansen werkt nu als een software engineer in de Verenigde Staten, een omgeving die niet bekend staat om lankmoedigheid daar waar het gaat om het kraken van kopieerbeveiligingen. Eind 2005 is hij namelijk verhuisd naar San Diego waar hij samen met Michael Robertson werkt aan MP3tunes.com en Linspire. Dit heeft hem onder veel directer bereik van de entertainment industrie gebracht, die alles in het werk gesteld heeft om de verspreiding van DeCSS te verhinderen. Johansen toont zich daardoor niet echt onder de indruk. In zijn blog geeft Johansen aan dat hij enkele jaren terug de domeinnaam DeCSS niet heeft geregistreerd, en dat dat een fout was die hij deze keer niet zal herhalen. Het blijft speculeren over wat hij deze keer van plan is. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat het gaat om een volledige ‘strip’ van de code; wellicht dat hij iets bedenkt om de beperkingen van de code te omzeilen, zodat het mogelijk wordt om via een achterdeur de beveiligde schijf te kopieren (of backuppen). Ook dit is inbreuk maken op de code, maar het is wat anders dan het volledig kraken ervan. Maar ook dit is inbreuk op de Digital Millennium Copyright Act, die het illegaal heeft gemaakt om DRM-technologie te omzeilenb, ongeacht of het piraterij is of het bekijken van films onder Linux. Toen DeCSS op de markt kwam was de wetgeving nog niet zo strikt als nu; het is ook echt de vraag hoe ver hij zal kunnen gaan. Op dit moment is er geen enkel gevaar voor hem omdat de AACS-specificatie nog niet definitief is gemaakt door de AACS Licensing Authority. Wel bekend is dat dee nieuwe code veel moeilijker te kraken zal zijn dan CSS. Het is mogelijk om het encryptieproces te veranderen zelfs nadat een speler is verkocht. Een ware uitdaging dus van DVD Jon en consorten. Want iets wat door mensen is gemaakt, kan ook door mensen worden gebroken….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.