FireFox met P2P-extensie ?

31 december 2005

Het Britse bedrijf All Peers ontwikkelt een P2P-tool voor Firefox, waardoor de browser gaat functioneren als een P2P-client waarmee bestanden kunnen worden uitgewisseld. All Peers combineert de kracht van Firefox met de efficintie van Bittorrent, aldus de website van het bedrijf. Als dat zo is, dan ontstaat er een P2P-netwerk dat zijns gelijke niet zal kennen. All Peers geeft aan dat de extensie binnen afzienbare tijd ter beschikking zal zijn. De screenshots tonen aan de zijkanten van Firefox navigatiestructuren waarin men onder meer kan zien wie van de andere gebruikers uit de P2P-groep online zijn en welke bestanden ze te bieden hebben. Ook krijgt men er gemakkelijk een overzicht van de eigen te delen bestanden en kan men in een lijst met contactpersonen heel eenvoudig aanvinken met wie deze bestanden gedeeld mogen worden. De extensie is groot nieuws onder bloggers, die voorspellen dat Firefox zo een belangrijke stap vooruit doet ten opzichte van concurrent Internet Explorer. Ook zijn er geluiden te horen als dat de reputatie van een open-sourcebrowser als Firefox in het geding kan komen wanneer hij met het uitwisselen van bestanden wordt geassocieerd.‘This moves Firefox into a realm that Internet Explorer can only dream of at the moment’, zegt een blogger. Bescheiden is All Peers niet echt getuige een opmerking op de site dat de peer-to-peer-uitbreiding is: ‘the best thing to happen to Firefox…since Firefox. AllPeers is a free extension which combines the strength of Firefox and the efficiency of BitTorrent to transform your favorite browser into a media sharing powerhouse’. De laatste dagen is de belangstelling sterk toegenomen, met vele tientallen blog-meldingen over de extensie, zo blijkt uit de blog-zoekmachine Technorati. De Amerikaanse blogger B.D. denkt dat Firefox hiermee Internet Explorer definitief de loef kan afsteken. ‘By using a peer network of some sort, Firefox will exploit the publicity surrounding this functionality which has the potential to multiply the number of people exposed to the Firefox application tremendously. This could be huge’. Dit is inderdaad een veelgeschreven verwachting. ‘It sounds like AllPears gives us yet another reason to use Firefox’. Er zijn echter ook sceptische geluiden te horen. Mike Linksvayer schreef dat hij sterk twijfelt aan het schrijven over software die er nog niet is en wellicht ook niet zal komen. Angst dat de reputatie van open-source en van Firefox in het bijzonder zal worden geschaad is echter ook regelmatig voelbaar: ‘I’m afraid the ‘peers’ or ‘P2P’ moniker will end up sullying Firefox’s name to those out there not in the know’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.