Nec ontwikkelt flexibele en buigbare batterij

9 december 2005

De Research and Development afdeling van NEC heeft een buigbare, bijzonder dunne en snel oplaadbare batterij ontwikkeld. Door deze eigenschappen kan de batterij gebruikt worden voor opname in elektronisch papier en RFID-pasjes. Deze pasjes zouden zo voldoende power hebben om verschillende weken actief te blijven, voordat ze opnieuw opgeladen moeten worden. Ook zou de batterij binnen dertig seconden tot 80% van zijn capaciteit oplaadbaar zijn. De batterij is een zogenaamde ‘organic radical battery’ (ORB), die ingebouwd zit in een buigbare hoes van slechts 300 micrometer dik; dit betekent dat de batterij minder dan een milimeter dik is. De batterij lijkt dan ook op een stuk papier. In een verklaring stelde NEC dat het verwacht ‘that its new and unique battery will be used extensively in the future to power all kinds of tiny ubiquitous terminals.’ NEC is de technologie voor de ORB in 2000 gaan ontwikkelen, gesteund door het Japanse NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization). De batterij wordt voor het eerst getoond op de iEXPO 2005 in Tokyo.De ORB gebruikt organische radicaal-polymeren die als kathode fungeren. De polymeren vormen samen een gel die vol elektrolyten zit. Doordat de reactie bij de anode en de migratie van de stroom door de polymeergel heel snel verloopt, ondervindt de batterij erg weinig weerstand tijdens het opladen. Hierdoor kan de batterij over zijn snelle oplaadtijd beschikken. NEC werkt al sinds 2000 aan dit type batterij, dat vanwege de gebruikte chemicalin ook minder milieubelastend is dan bestaande oplaadbare batterijen. Commercile productie van dit type batterijen staat nog niet gepland. Ook de kosten die de massaproductie van de ORB met zich meebrengt, zijn nog niet bekend. Het is niet de eerste ORD die door NEC is ontwikkeld. Een grotere versie van de batterij werd eerder dit jaar gepresenteerd en werd toen voorgesteld als een mogelijke toekomstige noodvoorziening voor PC’s. Omdat de batterij een grote hoeveelheid kracht kan leveren in een korte periode toonde NEC de batterij daar om een PC gedurende vijftien seconden te laten werken; dat is lang genoeg voor een PC om belangrijke data op te slaan of te backuppen en op een goede wijze af te sluiten. De ORD daar bestond uit vier batterijen die gezamenlijk net zo dik waren als drie credit cards. Een ORB kan veel meer power leveren dan Lithium Ion accu van dezelfde grootte, maar de tijd waarover het die kan leveren is korter. Dat betekent dat de batterij met name gebruikt zal worden in toepassingen die een grote hoeveelheid kracht nodig hebben gedurende een korte periode. Het ontwikkelteam werd geleid door Yoshimi Kubo, van het onderzoekslaboratorium van NEC. Voor een foto van de batterij klik hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.