Legaliteitstoets Micorsoft gekraakt !

28 juli 2005.
Elke controle is onderhevig aan ontwijkingen. In dit geval dus ook: het heeft slechts een dag geduurd voordat de legaliteitscontrole van Microsoft voor installatie van haar software is omzeild. Wie namelijk een ‘schaderapport’ invult – en daarbij verklapt hoe hij aan Windows is gekomen – kan een legale versie gratis, of tegen de helft van de gebruikelijke kosten in bezit krijgen. Speciale plugins voor Explorer en Firefox geven de gebruiker vrij baan. Uiteraard is de legaliteit van deze plugins aan twijfel onderhevig, maar toch …

Met behulp van speciale extensies voor Internet Explorer (Trixie) en Firefox(Greasemonkey) heeft weblogger Rafael Rivera uitgeknobbeld hoe de verplichte controle is te omzeilen en alle updates direct zijn te benaderen. Hij heeft twee scripts ter beschikking gesteld waarmee de toets kan worden omzeild. Het script voor Firefox werkt volgens hem inmiddels foutloos; dat voor Explorer heeft nog wat ruwe kantjes, maar een update wordt snel verwacht. De extensies maken het mogelijk direct binnen de webbrowser Javascripts uit te voeren. Na installatie is het voldoende om de door Rafael Rivera ontwikkelde scripts naar het browservenster te slepen, waarna alle updates van Microsoft Update weer genstalleerd kunnen worden. Rivera denkt dat zijn scripts vooral nuttig zijn op Download Center en twijfelt over het succes bij Microsofts Windows Update-site. Windows Update is strak met Internet Explorer gentegreerd en kan niet met alternatieve browsers worden benaderd, wat de kans op succes beperkt. Op zijnweblog geeft Rivera tekst en uitleg over de uitbreidingen op Internet Explorer en Firefox. Gebruikers van Greasemonkey dienen overigens hun extensie bij te werken tot versie 0.3.5, nadat een ernstig veiligheidslek ontdekt is.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.