Actie tegen bewaarplicht van verkeersgegevens gaat door

28 juli 2005.

XS4ALL en de privacyorganisatie European Digital Rights (EDRI) starten een Europese campagne tegen de voorgenomen bewaarplicht van verkeersgegevens voor internetgebruikers. Volgens de beide instellingen ontbreekt voor deze bewaarplicht elk overtuigend bewijs en is nut en noodzaak ver te zoeken. Bovendien is door de opstellers van het voorstel geen grondige kostena-analyse gemaakt. Providers worden met hoge investeringen geconfronteerd die ze ‘onvermijdelijk’ zullen moeten doorberekenen aan hun klanten. De Europese commissie wil dat alle telefonie- en internetverkeer van alle Europese burgers voor een periode van enekel jaren wordt vastgelegd. Critici van het voorstel menen dat, naast de praktische bezwaren gezien de gigantische omvang van de data, elke burger tot verdachte wordt bestempeld. Het voorstel van de EC wordt sterk gestimuleerd en gedreven door de terroristische aanslagen van de afgelopen weken en maanden.


XS4ALL en EDRI noemen de bewaarplicht ‘een disproportionele en onaanvaardbare inbreuk op de privacy van de 450 miljoen inwoners van de Europese Unie.’ Kosten van de maatregel haalt geld weg van investeringen in innovatie, privacy en veiligheid, betogen de organisaties. Via een speciale website kunnen Europeanen een petitie tegen de bewaarplicht tekenen. De handtekeningen worden daarna aangeboden aan de Europese Commmissie en het Europees Parlement. Het startschot voor de petitie volgt op donderdag 28 juli 2005 tijdens de opening van het hackersfestival What The Hack in Liempde, Brabant.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.