Paradox. A Digital Analytics Documentary

Opgenomen in januari 2019, tijdens de Superweek, een bijeenkomst van digitaal analisten, wetenschappers, denkers en marketeers.

Een inspirerende maar ook verontrustende video over Big Data analyse en de verschillende paradoxen die hierdoor ontstaan. Zoals het feit dat staten volledige surveillance willen reageren op basis van dat zonder enige transparantie (denk aan China), maar dat ICT-bedrijven die analyses uitvoeren (terecht, overigens) aan allerlei beperkingen worden onderworpen.

Maar ook de paradox dat meer data niet betekent dat de uitkomsten beter worden. ‘It can be. If all that data is leading to Analysis Paralysis … or if it leads to falling in love with data analysis itself and forgetting real business outcomes (the reason why you got money for funding the collection of all that data). If no one is using this mountain of data for solving problems, then it’s better that the data not be collected at all’.

Moeten we steeds doorgaan met het verzamelen van data?

Datakwaliteit wordt steeds belangrijker. En hoewel in business analytics de kwaliteit van data over het algemeen redelijk is (niet optimaal, dat is het nooit geweest), is het in web analytics uitermate slecht.

En uiteindelijk is data net zo goed als degene die de data interpreteert. Datakwaliteit alleen zegt niet zo heel veel als de interpretatie hapert, bij de mens of bij het algoritme.

Wat absoluut nodig is, is een nieuw digitaal sociaal contract gebaseerd op wederzijdse transparantie tussen staten en hun burgers.

Genoeg voer om over na te denken en verplichte kost voor ieder data scientist.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.