Google Glass gebruikt tijdens operatie

GuillenEen Spaanse chirurg heeft als eerste een operatie uitgevoerd op een patiënt met behulp van Google Glass. Onder toeziend oog van collega’s die de operatie via internet konden volgen, voerde dr. Pedro Guillen een kraakbeentransplantatie uit in de knie van een 49-jarige man terwijl hij een Google Glass-bril droeg. De gehele operatie werd live gestreamed via de bril aan een publiek van 140 doktoren in Europa, de VS en Australië. Die konden op- en aanmerkingen maken over de operatie tegen de chirurg.

De augmented-realitybril van Google toont direct digitale informatie in het gezichtsveld. Ook kunnen er foto’s en filmpjes mee gemaakt worden. Guillen maakte met de bril opnamen van de ingreep, waardoor zijn collega’s konden meekijken. Hij liet weten zich ‘niet oncomfortabel’ te hebben gevoeld met de bril. Hij had geen hinder ondervonden van de bril tijdens de operatie.

Tijdens de operatie, die gebeurde in een ziekenhuis in Madrid, keken specialisten van Stanford University in de Verenigde Staten mee en konden overleg plegen met het Spaanse team onder leiding van dokter Guillen. Het streamen gebeurde via Glasster Streamer technologie, een platform om live video uit te zenden via Google Glass. Het werd ontwikkeld door de Spaanse app-ontwikkelaar Droiders.

Ook andere internetkijkers konden de operatie volgens via het systeem. Het opereren met Google Glass kan volgens dokter Guillen een revolutie betekenen in de medische behandeling en opleiding. Een korte video van de operatie kan je bekijken via deze link.

Guillen had een Google Glass-bril tot zijn beschikking in combinatie met software van de Spaanse ontwikkelaar Droiders. Daarmee was het mogelijk in het prisma de arthroscopie (kijkoperatie) te zien en de operatie uit toe voeren zonder dat de chirurg daar zijn hoofd voor opzij hoefde te bewegen.

‘They wanted to know if this was uncomfortable to me. Because surgeons want to know about the comfort. And I said that it wasn’t (uncomfortable) because I fixed it like this and I wasn’t aware that I was wearing something extra. Before beginning everything is uncomfortable but once you are operating you forget the rest of things’, zo zei Guillen.

‘You can see in the prism the arthroscopy and perform the surgery without having to move the head to the right. For example you can see pictures, educational videos, remember how to perform a surgery, see an x-ray, consult the interaction of medicines or information you need. Everything connected to the internet’, zo stelt de CEO of Droiders.

Droiders heeft nog meer grootse plannen voor medische toepassingen van Google Glass. Zo werkt het bedrijf aan een app waarmee artsen de hartslag van patiënten kunnen controleren door naar hun gezichten te kijken.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.