Een boek dat de geschiedenis had kunnen veranderen…

Het verhaal van een boek dat de geschiedenis had kunnen veranderen. Voor de leek is het niets meer dan een klein en relatief nietszeggend Byzantijns gebedenboek, dat echter door Christies voor 2 miljoen dollar werd verkocht. Want nauwelijks zichtbaar onder de gebeden was een uniek geschrift leesbaar, woorden die bijna tweeduizend jaren verloren waren geacht.

De tekst is het enige geschrift van een van ‘s wereld grootste geesten: Archimedes, een wiskundig genie, die zijn tijd eeuwen vooruit was. Het was verborgen in een bibliotheek in het Midden Oosten voor meer dan duizend jaren, overschreven, uit elkaar gehaald, beschilderd, versneden en weer aan elkaar gelijmd. Het geschrift maakt duidelijk hoe geniaal revolutionair Archimedes was. Dit boek is vooral zo belangrijk omdat de wiskundige hierin vastlegde hoe hij tot zijn ideeen kwam.

De documentaire is een knap staaltje historisch onderzoek naar de oorsprong en geschiedenis van een spectaculaire archiefbron.

Ik heb tevens een TED Talk over dit oude handschrift toegevoegd van William Noel, directeur van het Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts en het Schoenberg Institute for Manuscript Studies van de University of Pennsylvania.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.