Zicht op het Vaticaans Geheim Archief

Het Vaticaans Geheim Archief spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van eenieder. Voornamelijk door zijn onvergelijkbaar lange en boeiende geschiedenis. Vandaag de dag bevat het Archief maar liefst 84 kilometer aan documenten en het is nog steeds in aangroei. Het beslaat een ononderbroken tijdspanne van meer dan achthonderd jaar. Daarnaast dragen de unieke locatie, de grootse documentaire schatten en de beperkte toegankelijkheid bij tot dit mysterieuze aura. Het waas van geheimzinnigheid dat deze belangrijke instelling van de Heilige Stoel van oudsher omgeeft, met haar allusie op ontoegankelijke geheimen, maar ook de reputatie die zij in die zin meekreeg in de literatuur en de media, maken een publicatie als deze des te aantrekkelijker.

Voor het eerst kreeg een uitgever toestemming om vrij rond te lopen in het Vaticaans Geheim Archief en kon deze bewonderenswaardige plek vastgelegd worden in schitterende foto’s. U legt een onvergetelijke wandeling af langs de meest bijzondere plaatsen en documenten. Van de voor academici toegankelijke leesruimtes tot de ontoegankelijke zalen, gedecoreerd met prachtige 16de en 17de-eeuwse fresco’s, en lokalen waar vele duizenden documenten bewaard worden. Er is ook een korte video beschikbaar, die we hierna laten volgen.

Verspreid over dit boek zijn honderdtal documenten gepubliceerd. Een overzicht ervan is hier opgenomen. Zij zijn geselecteerd en op nauwkeurige wijze toegelicht door specialisten van het Vaticaans Geheim Archief. Ze bieden een blik op de rijkdom van de documenten die in dit historisch archief bewaard worden.

Van madame Blavatsky tot en met Dan Brown zinspeelden talrijke publicisten op de verborgen schatten die daar bewaard zouden worden. Dit fotoboek licht een tipje van de sluier op. Het bevat reproducties in kleur van ruim honderd belangrijke archiefstukken, vanaf de negende eeuw tot en met 1965. Dat zijn onder meer een brief van Hendrik VIII over zijn scheiding van Catharina van Aragon, processtukken betreffende Galilei, brieven van Erasmus, Voltaire, Bernadette Soubirous, andere beroemdheden en nog veel meer. Dit alles voorzien van uitgebreide toelichtingen. Tussendoor staan sfeerfoto’s van verschillende ruimten en magazijnen in het archief. Aan dit alles vooraf gaat een korte historische inleiding; achterin een literatuuropgave voor wie verder wil lezen. De kleurenfoto’s zijn fraai en nodigen uit tot aandachtige beschouwing.

Toch twee kritiekpuntjes: de toelichtingen zijn afgedrukt in een te kleine, witte letter op een zwarte achtergrond, wat de tekst lastig leesbaar maakt. De teksten bevatten bovendien nogal wat onvertaald gebleven citaten in Latijn, Frans en Italiaans.

Het is een imposant boek: bijna 31×31 cm, bijna 4 cm dik en 2,5 kilo zwaar. Het is een in linnen gebonden hardcover, met twee leeslinten. Om de cover zit een beschermkaft van hoogglans papier.

Het boek dateert alweer uit 2009; ik kreeg het echter pas onlangs in handen. Ik vond het de moeite van het rapporteren waard.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.