Dunste en zuinigste 1 TB harddisk

Het Data Storage Institute in Singapore werkt aan een nieuwe hybride-harddiskdrive, die dunner is dan huidige SSD’s, minder energie verbruikt en goedkoper zou zijn om te produceren. Een prototype betreft een 1TB-schijf, bijgestaan door 32 GB-flashgeheugen.

Het DSI is een onderzoeksgroep die verbonden is aan Singapore’s Agency for Technology and Research. Ze gingen aan de slag om een harddisk te ontwikkelen die het wat afmetingen en verbruik betreft op kan nemen tegen een SSD. Het prototype is een 2,5″-harddisk met een dikte van slechts 5 mm en een opslagcapaciteit van 1TB, terwijl 32 GB flashgeheugen als cache dienst doet. De schijf is onder meer zo dun door het gebruik van een enkele dubbelzijdige platter, met aan elke kant 500GB opslagruimte.

Het lage verbruik van de schijf wordt gerealiseerd door een nieuwe motor, die 70 procent minder energie zou verbruiken dan gebruikelijk bij 2,5″-harddisks en ruim tien procent minder dan een SSD. De motor is met zijn ringvormige magneet ook in slechts vijf stappen te produceren, terwijl de productie van huidige motors, met acht magneten, maar liefst 70 stappen zou behoeven. Nidec, een motorfabrikant voor harddiskdrives, zou al interesse hebben getoond.

Verder is de behuizing ontworpen om trillingen tegen te gaan en doet deze ook dienst als warmteafvoer voor de processor van de harde schijf. DSI zal de schijf niet zelf gaan produceren en verkopen, maar de kans is aanzienlijk dat enkele van de nieuwe technieken door fabrikanten worden opgepikt.

Dr Pantelis Alexopoulos, uitvoerend directeur van het DSI, is er niet zeker van dat de schijf ooit geproduceerd gaat worden. ‘That’s not a problem, as DSI is already discussing how various elements of its design could be used by component-makers that supply the big disk-makers. … Taiwanese tablet-makers are considering the drive, as a one-terabyte tablet is an impressive differentiator given the locked-down Surface and iPad hardware specs. DSI has even run up a demonstration unit of the drive in the role of a small wireless NAS serving data to Android devices. Another potential application will see the drive paired with a small e-ink screen to form an iPod challenger with seven days of battery life. The data centre is also in our sights, as we are aware that a thin, cool, disk drive can deliver the desirable outcome of greater storage densities in arrays’.

Niet al het nieuws echter is goed: de snelheid van de schijf is namelijk lager dan die van traditionele harddisks en SSD.

Een algemene bedrijfsvideo van DSI:

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.