Apple-Android

De zaak tussen Apple en Samsung is breed uitgemeten, en behoorlijk complex geworden, met patentclaims in verschillende rechtsgebieden. Apple ging uiteraard achter Samsung aan omdat het de populairste Android-producent is. Het is geen groot geheim dat het Apple eigenlijk om Google’s besturingssysteem te doen is. 

De klacht dat Samsung het uiterlijk van Apple heeft gekopieerd, levert geen problemen op voor Android. De uitspraak kan wel van invloed zijn op hoe fabrikanten die toestellen met dit besturingssysteem maken met het ontwerp omgaan. De risico’s voor Android zitten hem meer in de interface-elementen waar Apple copyright op heeft.

Google werkt er al jaren aan om Android minder sterk op Apple’s iOS te laten lijken. Al langere tijd schuift Google weg van een grid van pictogrammen naar een homescreen met vooral widgets. Google’s webwinkel Play maakt ook steeds meer gebruik van aantrekkelijke widgets, zoals virtuele boekenkasten en scrolbare app-suggesties. Hiermee krijgen homescreens, vooral op tablets, een heel ander uiterlijk dan bij iOS.

Ook het dock, de rij pictogrammen onderaan, lijkt in standaard-Android niet zo sterk op Samsung’s skin TouchWiz, dat wel sterke gelijkenissen toont met het dock van iOS. Verder is het ontgrendelingsscherm sinds versie 3.x voor tablets en 4.x voor smartphones stevig op de schop gegaan. Dit waren grafische elementen die lijken op die van iOS. De octrooien waar Apple Samsung mee bevecht, draaien echter ook om functionele onderdelen. De meeste klachten van Apple zijn al ondervangen in updates van Android, zelfs met updates die al aan het begin van 2011 werden uitgerold.

Het patent op pinch-to-zoom (twee vingers gebruiken om te zoomen) (claim 8 van octrooi 7,844,915) is problematisch. Een voordeel voor Android is dat vrijwel elk platform dat draait op een toestel met een capacitief scherm deze feature gebruikt. Google, of een afzonderlijke Android-producent, kan voor een jury betogen dat Apple een hetze voert tegen Android als andere platforms, bijvoorbeeld Windows Phone, met rust gelaten worden. Een andere functionele claim van Apple (claim 50 van octrooi 7,864,163) gaat om het dubbeltikken om te zoomen. De jury is van oordeel dat de Nexus S geen inbreuk pleegt op dit patent. Dit is opvallend te noemen, omdat dubbeltikken om te zoomen, net als bij andere platforms, een standaardmethode is in moderne smartphones om in te zoomen.

Met een juridische strijd op uiterlijke kenmerken, zal Apple geen potten breken. De iPhone-maker heeft meer succes met de aanval op functionaliteiten. Als bepaalde features noodgedwongen uit Android worden gesloopt, neemt iOS bij consumenten weer een voorsprong. Een belangrijke slag voor Apple draait om de integrale zoekfunctie. Apple heeft met Siri patent op een stemgerichte zoekfunctie die interpreteert wat een gebruiker precies zoekt. Het systeem doorzoekt dan niet alleen het internet, maar ook het toestel zelf. Apple heeft deze functie met succes in de Verenigde Staten geblokkeerd op de Samsung Galaxy Nexus. Met dit succes raakt Apple Android in het hart. De Galaxy Nexus draait Android zonder toevoegingen of skins. Om de verkoop weer op gang te brengen, verwijderde Google de integrale stemgerichte zoekfunctie in de VS van de Galaxy Nexus (film). Hierdoor heeft Siri in ieder geval in de VS weer een streepje voor gekregen op Assistant van Google die aan Android 4.1 is toegevoegd.

Jurylid in de Apple-Samsungzaak Manuel Ilagan vertelt aan CNET dat er manieren zijn om de claims van Apple te omzeilen, als het uiterlijk niet zo sterk wordt gekopieerd. ‘Nokia is still selling phones. BlackBerry is selling phones. Those phones aren’t infringing. There are alternatives out there’. Juist fabrikanten RIM en Nokia worstelen al jaren op de smartphonemarkt.

De strijd tussen Apple en Google om Android is met de Apple-Samsungzaak nog lang niet beslecht. Met deze uitspraak kan Apple, net als Microsoft, Android-producenten onder druk zetten om licentiegeld te betalen om zo een rechtszaak te voorkomen. Daarmee wordt Android minder aantrekkelijk voor smartphonefabrikanten, omdat de kosten oplopen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.