IBM’s verwachtingen

Binnen vijf jaar zal er niet meer met wachtwoorden worden gewerkt, zo voorspelt computergigant IBM. Het bedrijf doet vijf voorspellingen die binnen vijf jaar zullen plaatsvinden. Naast het aansturen van apparaten via hersengolven, het einde van de digitale kloof en de dood van spam, zullen ook wachtwoorden verdwijnen. Tussen nu een 2017 hoeven mensen geen meerdere wachtwoorden meer aan te maken en te onthouden. ‘Stel je voor dat je naar een geldautomaat kan lopen en veilig geld kan opnemen door alleen je naam te zeggen en in een kleine sensor te kijken, die het unieke patroon van je netvlies herkent’, aldus IBM. Volgens het bedrijf heeft elk mens een unieke biologische identiteit, waarmee het DNA uiteindelijk voor een uniek online wachtwoord zorgt. Het gaat dan om biometrische gegevens, zoals stem, netvlies en gezichtsherkenning,

Slimmere “multi-factor” biometrische systemen kunnen al deze gegevens in real-time gebruiken om de identiteit van de gebruiker vast te stellen. Wel stelt IBM dat de consument zelf de keuze moet krijgen wat voor informatie ze aan dit soort systemen toevertrouwen en dat ze zich ook moeten kunnen uitschrijven. Anders kan het vertrouwen van de consument in het systeem in gevaar komen.

Dit soort voorspellingen doen is altijd problematisch. Zo lijkt de eliminatie van de ‘digital divide’ erg ver weg. Maar ieder jaar steken onderzoekers van IBM hun hoofd boven het maaiveld uit om een aantal verwachtingen uit te spreken. Uiteraard weten ze dat als ze dat doen hun hoofden ook kunnen worden afgehakt. ‘A lot of people wait for things to happen. It’s rare than an organization says: this is a big change, and it’s coming’, zo zegt IBM Fellow Bernard Meyerson. ‘In addition to the PR value, we complete this exercise annually because it makes IBMers think hard about what’s possible and to strive to make it so. Simply put, the process of choosing the predictions and defending them is good for us’.

Meyerson, die ieder jaar een rol speelt in het verwachtingencircus, zegt dat het meest nuttige van het proces is ‘that it requires IBMers to think holistically about innovation. They can’t consider science and technology in a vacuum. They also have to think deeply about social trends, market conditions the willingness of people to pay for cutting-edge technologies. That’s the kind of thinking that can transform inventions into high-impact innovations’.

Interessant is het om na te gaan wat de verwachtingen van de afgelopen jaren hebben opgeleverd. Er rekening mee houdend dat het moeilijk is en dat voor de meeste voorspellingen minder dan vijf jaren is verstreken, blijkt dat het niet zo heel slecht is gegaan. Twee van de voorspellingen uit het eerste jaar bijvoorbeeld zijn bijna helemaal uitgekomen.

‘We will be able to access healthcare remotely from just about anywhere in the world’. Telemedicine reaiseert dat; het brengt patienten en artsen met elkaar in contact en maakt het aan artsen mogelijk om MRI-scans en Roentgenopnamen op afstand te raadplegen. Het is zelfs mogelijk om operaties op afstand uit te voeren.

‘Technologies the size of a few atoms will address areas of environmental importance’.Nanotechnologie wordt in steeds meer industrieen gebruikt, zoals in de landbouw, de biotechnologie, sensor netwerken e.d. We kunnen met de natuurlijke omgeving communiceren als nooit tevoren.

Voorspellingen van andere jaren blijken ook duidelijk in de lijn van de ontwikkelingen te liggen.

You will have a crystal ball for your health’. De vooruitgang die gemaakt is in genetisch onderzoekmaakt het mogelijk om het DNA te ontcijferen, waardoor er een volledig nieuw potentieel ontstaat voor het begeleiden en monitoren van mensen. Het maakt de weg vrij voor de personalisering van de geneeskunde. Er zijn echter nog heel wat stappen te zetten om zover te komen.

‘You will talk to the Web…and the Web will talk back’. Eh, ja, tot op bepaalde hoogte.Spraakherkenning en mobiele communicatie technologie maakt het mogelijk om met het Internet te praten terwijl mobiele communicatiemiddelen worden gebruikt. Mensen worden begrepen en automatische stemmen geven antwoord. En wat te denken van Siri ?

Het initiatief startte in 2006 en het doel was om het hele bedrijf te laten nadenken over innovatie. ‘If you give people a grand challenge you push them to really innovate’, zo stelt Meyerson. ‘That’s when extraordinary things can happen’.

Uiteraard zitten ze er ook wel eens naast.Oordeel zelf over de lijstjes met verwachtingen van 2008, 2009 en 2010:

2008 (voor 2013):
– Energy saving solar technology will be built into asphalt, paint and windows
– You will have a crystal ball for your health
– You will talk to the Web . . . and the Web will talk back
– You will have your own digital shopping assistants
– Forgetting will become a distant memory

2009 (voor 2014):
– Cities will have healthier immune systems
– City buildings will sense and respond like living organisms
– Cars and city buses will run on empty
– Smarter systems will quench cities’ thirst for water and save energy
– Cities will respond to a crisis — even before receiving an emergency phone call

2010 (voor 2015):
– You’ll beam up your friends in 3-D
– Batteries will breathe air to power our devices
– You won’t need to be a scientist to save the planet
– Your commute will be personalized
– Computers will help energize your city

Tja, niet alles zal haalbaar zijn !

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.