Prijzen van opslagmedia exploderen

Het gemiddelde prijsniveau van harde schijven is het afgelopen halve jaar stabiel geweest. De overstromingen in productieland Thailand hebben de prijzen vanaf midden oktober echter doen exploderen. Ondertussen zijn de prijzen in Europa meer dan 150 procent omhoog gegaan. In Nederland zijn sommige hdd-modellen zelfs verdriedubbeld in prijs. 

De Europabrede stijging is gemeten door de Britse prijsvergelijker Idealo, op basis van metingen bij Britse, Duitse, Franse en Italiaanse webwinkels. Tussen midden-oktober en midden-november is de gemiddelde prijsstijging uitgekomen op 5,4 procent per dag. De grootste prijsexplosie is gemeten in Duitsland.

De prijsexplosie varieert wel per fabrikant, merkt techblog Slashdot op. De gemiddelde prijs op Amazon voor een 1 TB-schijf van Western Digital is eind oktober ruim verdubbeld, maar daarna weer iets gezakt. De gemiddelde prijs voor een 1 TB-schijf (met minder cachegeheugen) van Seagate is rond dezelfde tijd bijna verdrievoudigd.

Diezelfde twee hdd’s zijn in Nederland sinds midden oktober qua prijs verdriedubbeld. De gemiddelde prijs van het WD-model is gestegen van zo’n 75 euro naar bijna 190 euro nu. Midden deze maand is dat model gepiekt naar 210 euro.

De gemiddelde prijs van het Seagate-model is in dezelfde periode opgelopen van ongeveer 55 euro naar 155 euro nu. De tussentijdse piek ligt wat na het midden van de maand en bedraagt 160 euro. Het door overstromingen geteisterde Thailand is goed voor bijna de helft van de wereldwijde productie van harde schijven. In het Aziatische land worden zowel de schijfstations (hdd’s) zelf als de componenten erin gefabriceerd. Onderzoeksbureau IDC heeft al gewaarschuwd voor prijsstijgingen doordat zeker de helft van Thailands hdd-productiecapaciteit is getroffen.

Het oplopende tekort raakt ook grote pc-producenten. De ‘droogte’ door de Thaise overstromingen duurt naar verwachting nog lange tijd, wellicht zelfs jaren. The Register schrijft nog dat cynici in de huidige prijsexplosie ook een sluw plan zien van importeurs en webwinkels om oude voorraden tegen hogere prijzen te slijten.

De grote stijging in de opslagkosten zal zijn doorwerking hebben op vele terreinen. Zo zullen ‘cloud’-diensten duurder gaan worden. Misschien is het ook goed om ons hierop al vast voor te bereiden. De enorme productie aan informatie is al enkele jaren groter dan de stijging van opslagcapaciteit. Ook dat is al enige tijd geleden door IDC gemeld. Dat zal uiteindelijk zijn effecten gaan hebben op de kosten van opslag. Het mag nog goedkoop zijn; de kansen zijn erg groot dat dat in de komende jaren aanzienlijk gaat veranderen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.