LibreOffice krijgt vaart

De ontwikkelaars van LibreOffice, een fork van het OpenOffice.org-project, zijn bezig met een versie van het kantoorpakket, dat in een browser werkt. Ook moeten eind 2012 of begin 2013 Android- en iOS-ports van LibreOffice uitkomen. Het is nog onbekend wanneer LibreOffice Online uit moet komen. Dat hebben de ontwikkelaars van het opensource-softwarepakket op een conferentie in Parijs aangekondigd. De browserversie maakt gebruik van het html5-canvas-element en het GTK+-Broadway-framework, waarmee GTK-applicaties in een webbrowser kunnen draaien.

Daarvoor moet het besturingssysteem waarop de browser draait echter wel GTK 3.2 of hoger aan boord hebben, waardoor LibreOffice Online niet out-of-the-box op Windows en Mac OS X zal draaien. De software zal echter wel standaard werken op de meeste Linux-distributies en op Chromebooks van Google.

Bekend werd ook dat de Franse overheid ongeveer een half miljoen Windows computers met LibreOffice wil uitrusten. Volgens een zegsman van The Document Foundation, de onafhankelijke stichting achter het softwareproject, betekent dit een toename van vijf procent in het aantal gebruikers op basis van het Windows systeem. LibreOffice heeft naar zeggen van The Document Foundation ongeveer 25 miljoen gebruikers wereldwijd.

‘The administrative authority of Île-de-France (a region that consists largely of Paris) has officially joined the advisory board of The Document Foundation (TDF), the independent governance body behind the LibreOffice project. They plan to distribute 800,000 USB keys with LibreOffice and other open source software applications to students in the region. The move could help to improve LibreOffice’s mainstream visibility’, aldus de woordvoerder.

In aanvulling op deze mededelingen, werd aangekondigd dat de ontwikkelaars eveneens van plan zijn om de applicatie mobiel te maken. ‘Android and iOS versions of LibreOffice are under development and are expected to arrive late in 2012 or early in 2013. The initial porting effort will focus on the tablet form factor, but phone versions could be developed later’. Deze ports zijn gebaseerd op de inspanningen van Tor Lillqvist, die de problematiek van het ontwikkelen van LibreOffice voor andere platforms in een blog post eerder dit jaar aan de orde stelde. De strategie die hij hier voorstelt is ‘to port underlying implementation code, but create platform-specific user interfaces’. Hij heeft de mogelijkheid hiervan al succesvol gedemonstreerd voor iOS in Xcode.

De online mogelijkheden van LibreOffice zijn door Michael Meeks, een Novell developer, die een prototype van LibreOffice online ontwikkelt, aangetoond in een mooie demonstratie.

LibreOffice bestaat pas een jaar. De fork was een antwoord op zorgen in de ontwikkelaarsgemeenschap op de plannen van Oracle met OpenOffice en een aantal al langer spelende procedurele en bestuurlijke problemen. and TDF were originally founded in September, 2010 by former OpenOffice.org (OOo) developers. The fork was partly a response to concerns about Oracle’s community-hostile stewardship of OOo and a number of long-standing procedural and governance problems that existed even before Oracle’s acquisition of Sun. LibreOffice vierde de eerste verjaardag vorige maand.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.