Nieuwe strategie aanpakken muziekdownloads

Digital Rights Corporation (DRC) uit Los Angeles biedt copyrighthouders een eenvoudige manier om illegaal downloaden aan te pakken. Het bedrijf verstuurt illegale downloaders e-mails en dreigt daarin met rechtszaken en Internetafsluiting. De enige uitweg voor de geadresseerden is een schikking. Voor 10 dollar. DRC vertelt dat zij peer-to-peersites zoals BitTorrent monitoren en de IP-adressen van copyrightschenders noteren. Vervolgens verstuurt het bedrijf een mail naar de internetproviders met het verzoek de mail door te sturen aan de gebruikers. DCR stelt de schenders in de e-mail aansprakelijk voor bedragen die oplopen tot 150.000 dollar en schrijft dat de provider hen van internet kan afsluiten vanwege copyrightschending. 

Als oplossing biedt het bedrijf een schikking aan waarmee de gebruikers de copyrightschending kunnen afkopen. Via een link in de mail kunnen zij hun creditcardgegevens invullen en een bedrag van 10 dollar overmaken. DRC neemt vervolgens contact op met de providers dat de zaak met de copyrighthouders is geregeld. Omdat de providers de mail doorsturen, lijkt het alsof de claim in samenwerking met hen is opgesteld. In de mail staat namelijk dat de internetprovider het IP-adres heeft bevestigd ten tijde van de copyrightschending.

Door deze anti-piraterijaanpak claimt het bedrijf dat het illegaal downloaden van een nummer afneemt van 20.000 tot 4.000 in een maand tijd. Het bedrijf wil niet vertellen hoeveel schikkingen er al zijn betaald.

DRC zegt zelf niet te procederen tegen individuen. Volgens nieuwssite Techdirt sleepte het bedrijf wel twee providers voor het gerecht voor het weigeren de mail door te sturen.

De missie van het bedrijf is, volgens CTO Robert Steele, niet zozeer om mensen te laten betalen, maar meer om mensen bewust te maken van de consequenties van het illegaal down- en uploaden.

Meerdere bedrijven hebben een dergelijke aanpak uitgevoerd. Het advocatenkantoor ACS:Law incasseerde vorig jaar 600.000 Britse pond door mensen een afkoopoptie van gemiddeld 500 pond aan te bieden.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.