Is het oplichting ?

Enkele maanden geleden heeft de Rijksoverheid een ICT-dashboard gelanceerd. Dat is een website waar verslag wordt gedaan over het verloop van IT-projecten binnen de overheid. Via het stoplichtmodel wordt aangegeven hoe het ermee staat. Het goede nieuws? Alle lichten staan op groen! Het slechte nieuws? ‘Dit kan absoluut niet’, aldus de Software Improvement Group.

Wie het dashboard bekijkt, ziet alleen maar groen, met hier en daar een klein stukje rood als een project uit budget is gelopen, bijvoorbeeld. ‘Het is onwaarschijnlijk dat die signalering klopt, je zou op zijn minst verwachten dat enkele projecten met oranje of rood worden aangegeven’, aldus onderzoekers van de Software Improvement Group (SIG).

Om uit te zoeken hoe de vlag er echt bijhangt, zijn de onderzoekers van SIG onder de motorkap van het dashboard gedoken. Via datamining is de actuele stand van alle projecten achterhaald, en daaruit blijkt dat niet 100 procent van de projecten op groen staat, maar slechts 44 procent.


Ook is gekeken naar de kosten van de diverse projecten. Het blijkt dat het duurste project per dag 220.000 euro aan ontwikkelingskosten vergt. ‘De prijs van een gemiddeld rijtjeshuis per dag dus’, stellen de onderzoekers.

Het Nederlandse ICT-dashboard is gemaakt naar een voorbeeld uit de Verenigde Staten. De onderzoekers hebben daarom een vergelijking gemaakt tussen de twee dashboards. Meest opvallende conclusie is, dat de VS wel degelijk projecten heeft die ‘rood’ en ‘oranje’ scoren. ‘Als dat in de VS zo is, dan moet dat in Nederland ook zo zijn’, aldus de onderzoekers.

Volgens de SIG bevat het Nederlandse ICT-dashboard te weinig informatie. ‘Zo wordt wel bekend gemaakt hoeveel een project kost tijdens de ontwikkeling en hoeveel de overheid kwijt is als het project in productie wordt genomen. Maar er wordt met geen woord gerept over het resultaat van een project. Bijvoorbeeld hoeveel documenten per dag geproduceerd kunnen worden. In zo’n geval zouden we een indruk krijgen van de prijs/prestatieverhouding en die hebben we nu niet’, aldus de onderzoekers.

De vraag die rest is wie met het ICT dashbord opgelicht moet worden. De rijksoverheid zelf of de burger ?

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.