Science Fiction als bewijs

Samsung zet science fiction in om te bewijzen dat Apple’s tablets zich niet kunnen baseren op patenten en dat er ‘prior art‘ is die de validiteit van de patenten onderuit haalt. In het geschil met Apple over het ontwerp van de Samsung Galaxy, beroept het Zuid-Koreaans bedrijf zich op de sciene fiction film ‘2001, a space odyssey’ van de Britse filmmaker Stanley Kubrick. In de film gebruiken acteurs tijdens hun maaltijd een ‘persoonlijk computertoestel’ die lijkt op een tablet en de iPad in het bijzonder.

Samsung vecht niet alleen in Europa met Apple over het D’889-patent. Dit gaat over het ontwerp van de iPad, waardoor de verkoop van de Samsung Galaxy in Duitsland verboden is. Ook strijden beide partijen in de Verenigde Staten met elkaar.

De Duitse IT-jurist Florian Müller onthult dat Samsung in zijn bewijsvoering rond eerdere voorbeelden van tablettoestellen die lijken op de iPad, verwijst naar Kubrick’s film. Het bedrijf verklaart in zijn bewijsvoering voor de rechtbank: ‘Attached hereto as Exhibit D is a true and correct copy of a still image taken from Stanley Kubrick’s 1968 film ‘2001: A Space Odyssey’. In a clip from that film lasting about one minute, two astronauts are eating and at the same time using personal tablet computers. The clip can be downloaded online at https://www.youtube.com/watch?v=JQ8pQVDyaLo. As with the design claimed by the D’889 Patent, the tablet disclosed in the clip has an overall rectangular shape with a dominant display screen, narrow borders, a predominately flat front surface, a flat back surface (which is evident because the tablets are lying flat on the table’s surface), and a thin form factor’. De clip van deze film hebben we hieronder opgenomen.

In de film wordt een ruimtevaartschip bestuurd door boordcomputer HAL 9000, begiftigd met kunstmatige, menselijk lijkende intelligentie en spraakvermogen. In 1968 kreeg deze film goede recensies vanwege zijn bijzonder realistisch aandoende omgevingen van de toekomst, en dat tot in de kleinste details. De film gaat terug op een boek van Arthur C. Clarke. De afbeelding die als bewijs is opgenomen is hierboven opgenomen. Volgens Samsung lijkt dit ontwerp op de tabletmodellen van vandaag en is deze dus niet exclusief door Apple bedacht.Samsung had overigens nog meer gebruik kunnen maken van filmbeelden om de originaliteit van Apple’s idee te bestrijden. Ook in Star Trek zijn beelden van tablets, lijkend op de iPad, opgenomen.

In hoeverre de bewijsvoering succes heeft, zal nog moeten blijken. Het getuigt wel van veel originaliteit om aan te tonen dat het idee van een tablet niet echt nieuw is….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.