City Cloud

Studenten van de TU Delft, Hogeschool Rotterdam en TU Eindhoven hebben onder de naam ‘City Cloud‘ een mogelijkheid gecreëerd om alle beschikbare data binnen een stad aan elkaar te koppelen, zodat burgers, bedrijven en de overheid voor hen relevante informatie kunnen opvragen. De TU Delft is met het idee tot de laatste ronde doorgedrongen van de Imagine Cup, een jaarlijkse wedstrijd van Microsoft om wereldwijd IT-talent uit te dagen technologische oplossingen voor de toekomst te ontwikkelen.

De Imagine Cup, waarbij ook Steve Ballmer van Microsoft aanwezig is, vindt dit jaar voor de negende achtereenvolgende keer plaats. Studenten uit meer dan 120 landen reizen naar New York af om hun kennis, creativiteit en passie voor technologische innovaties in de praktijk uit te voeren. Dit jaar dienen alle presentaties een bijdrage te leveren aan het realiseren van de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties, zoals bijvoorbeeld het bestrijden van armoede en respecteren van het milieu.

De City Cloud biedt hier op verschillende manieren een oplossing voor. ‘In de City Cloud kan bijvoorbeeld de combinatie van weersverwachtingen, informatie van openbaar vervoer, verkeersinformatie en parkeergegevens voor een forens relevante informatie zijn’, zegt Tom Verhoeff, een van de Nederlandse teamleden en student Computer Science aan de TU Delft. ‘Hij kan zo niet alleen bepalen of hij met het openbaar vervoer of de auto naar het werk gaat, maar de navigatie in de auto kan hem ook nog naar die ene lege parkeerplek met het laagste tarief leiden. Goed voor de portemonnee, maar ook goed voor het milieu omdat files ontweken worden en er niet lang gezocht hoeft te worden naar een parkeerplek.’

Microsoft organiseert de Imagine Cup om de slimste technologiestudenten bij elkaar te brengen om ze met en van elkaar te laten leren. Daarnaast stelt Microsoft zijn eigen technologieën, zoals Windows Azure, gratis ter beschikking aan de studenten, in de overtuiging dat deze nieuwe generatie het in zich heeft om vernieuwende en creatieve oplossingen te vinden voor ‘s werelds grootste problemen. Behalve de verschillende wedstrijdrondes krijgen de studenten ook lezingen en trainingen van grootheden uit het vak. Komend weekeinde vinden de eerste en tweede ronde plaats, dinsdag 12 juli 2011 is de finale.

De Nederlandse equipe is vol vertrouwen over de eigen inzending en kijkt uit naar het avontuur in New York. Tom Verhoeff: ‘Steden kennen steeds meer interactieve faciliteiten zoals billboards, verkeersborden en videocamera’s. Maar ook nutsvoorzieningen en bedrijven hebben relevante data, net als burgers die gegevensvia social media de cloud insturen. Tot nu toe konden die data nog niet gekoppeld worden, maar met City Cloud in Windows Azure kan iedereen daarvan profiteren en worden steden slimmer’.

Het project van Tom Verhoeff, Jochem Toolenaar, Oana Nitu, Johan Laanstra en Jos Kraaijeveld gooit volgens Microsoft Nederland hoge ogen, omdat het zowel een sociale impact op mensen heeft en meteen ook laat zien hoe open data zinvol in te zetten is. Donderdag wordt in Rotterdam een conferentie rond het gebruik van open data georganiseerd. Daar zal de gemeente aankondigen intensiever in te zetten op het toegankelijk maken van publieke data. Ook krijgt de stad een stadslab om gegevens daadwerkelijk ook toegankelijker te maken.

De vraag of die koppeling wel gewenst is, is een andere vraag, die in het kader van het project niet beantwoord hoeft te worden.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.