Wikipedia onderdeel van concurrentiestrijd

Een Frans servicebedrijf in microbetalingen dacht zijn concurrent te slim af te zijn: het bedrijf verwijderde de naam van zijn grootste concurrent op een lemma van Wikipedia over microbetalingen. De rechter oordeelde dat het bedrijf een schadevergoeding van 25.000 euro moet betalen.

Het Franse bedrijf Rentabiliweb zag dat de naam van het bedrijf was verwijderd uit een lemma over microbetalingen. De wijziging was door een anoniem persoon aangebracht. Daarop besloot het bedrijf naar de rechter te stappen.

Onderzoek naar de persoon die de wijziging had aangebracht leverde een IP-adres op. Dit IP-adres behoorde toe aan Hi-Media, een concurrent van Rentabiliweb die al jaren met elkaar in de clinch liggen.
Hi-Media voerde als belangrijkste argument aan dat het achterhalen van de auteur die de wijziging had aangebracht op een illegale manier was gebeurd. De rechter verwierp dit argument, omdat met het IP-adres alleen was vastgesteld dat een computer op het terrein van Hi-Media gebruikt was om de wijziging aan te brengen. Het IP-adres wees dus niet direct aan wie de wijziging in de lemma had aangebracht, alleen waar dat was gebeurd.

Rentabiliweb eiste maar liefst 150.000 euro schadevergoeding vanwege de misgelopen inkomsten van klanten. De rechter verlaagde het uiteindelijke boetebedrag naar 25.000 euro, omdat hij van mening was dat Wikipedia niet een voor de hand liggende methode is om potentiële klanten aan te trekken.

Helaas zal Rentabiliweb geen cent van de schadevergoeding zien. Dat komt omdat de rechter in twee andere rechtzaken tussen beide partijen oordeelde dat Rentabiliweb in overtreding was. Het bedrijf kreeg in totaal 100.000 euro aan boetes opgelegd. De schadevergoeding aan Hi-Media wordt van dit bedrag afgehaald.

Op deze pagina zie je duidelijk waar de wijziging is aangebracht. De versiehistorie is hier. De uitspraak van de rechter is hier te lezen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.