Vraag naar storagesoftware en diskopslag stijgt weer

9 maart 2011

In het vierde kwartaal van 2010 nam wereldwijd de vraag naar dataopslagsoftware toe. De omzet in dat kwartaal bedroeg 3,4 miljard dollar, dat is 10,6 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2009. Sterkste groeier was Hitachi Data Systems, gevolgd door EMC. De markt voor storagesoftware zit meer dan een jaar in de lift, aldus onderzoeksbureau IDC. Leverancier EMC is in het vierde kwartaal van 2010 marktleider, het bedrijf zag zijn omzet met 18 procent groeien naar 866 miljoen dollar. Symantec staat op de tweede plaats en wist slechts 0,1 procent te groeien naar 543 miljoen dollar. IBM is derde speler met een omzet van 443 miljoen dollar. Op nummer vier staat NetApp met een omzet van 312 miljoen dollar. Hitachi Data Systems (HDS) wist een groei te behalen van 47 procent en staat nu op de vijfde plaats met een omzet van op 148 miljoen dollar. In 2010 steeg de verkoop van storagesoftware met 10,3 procent naar 12,7 miljard dollar. Dat is meer dan in 2009 toen er sprake was van een groei van 3,2 procent. In 2010 nam de vraag naar beheersoftware voor dataopslaginfrastructuren met 23,6 procent toe. De vraag naar dataprotectie- en recovery-software nam toe met 11,2 procent naar 4,4 miljard dollar.

Volgens IDC is de markt voor dataopslag na jaren van crisis weer hersteld. Dat is te danken aan nieuwe producten. IT-afdelingen hebben meer behoefte om informatie veiliger op te slaan en efficiënter te beheren. Volgens Eric Sheppard, research director van IDC’s storagesoftware-programma,  wordt meer storagesoftware gebruikt voor ‘storage tiering’. Tiered storage maakt het mogelijk om data en applicaties op te slaan op verschillende lagen binnen een storage-omgeving met elk verschillen op gebied van prestaties, kosten en beschikbaarheid. De totale markt voor schijfopslag groeide in het laatste kwartaal van 2010 met 14,3 procent naar 8,3 miljard dollar. In totaal werd er 5,1 exabyte verscheept. Dat is 55,7 procent meer dan in dezelfde periode van 2009. Vooral duurderde opslagsystemen en aantrekkelijk geprijsde NAS-systemen waren in trek. Voor heel 2010 groeide de ‘external disk storage systems’ markt met 18,3 procent naar 21,2 miljard dollar. De groeiende verkoop van opslagschijven is mede te danken aan het economisch herstel, aldus Liz Conner, analiste op het gebied van storage systems bij IDC. In 2010 was er veel vraag naar Network Attached Storage (NAS). Deze markt groeide met 25,7 procent vergeleken met 2009. NAS-producten passen binnen krappe IT-budgetten, aldus Conner. Daarnaast was er meer vraag naar hoogwaardige dataopslagsystemen die boven de 250.000 dollar kosten. Dat heeft te maken met consolidatie, datacenters die een upgrade krijgen en nieuwe producten die daarvoor geschikt zijn. EMC bleef in het vierde kwartaal van 2010 aan de top op het gebied van externe schijfsystemen met een marktaandeel van 26 procent. Daarna volgen IBM, HP, NetApp, Hitachi Data Systems (HDS) en Dell. De open networked disk storage markt (NAS gecombineerd met open/iscsi SAN) groeide in het vierde kwartaal met 21,7 procent naar een omzet van 5,1 miljard dollar. De open SAN markt groeide in het vierde kwartaal van 2010 met 15,1 procent. De NAS-markt groeide met 41,3 procent. EMC heeft iets meer dan vijftig procent omzetaandeel. Daarna volgt NetApp. De iscsi san-markt groeide met 42,1 procent. Deze markt wordt geleid door Dell, daarna volgen HP en EMC. Voor heel 2010 groeide de ‘external disk storage systems’ markt met 18,3 procent naar 21,2 miljard dollar.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.