Touchsensoren in nylondraad

4 maart 2011

Japanse onderzoekers hebben touchsensoren verweven in nylondraden, die onder andere gebruikt kunnen worden in kleding. De sensoren kunnen dan informatie geven over wat de drager van de touchkleding aan het doen is. De ingebouwde sensoren zijn een micrometer dik, van het capacitieve soort en verweven in nylondraden die eveneens een dikte van een micrometer hebben. De onderzoekers zijn erin geslaagd om van de nanodraden een stuk stof te maken met een lengte van 1,2 meter. Uiteindelijk moeten daaruit kledingsstukken worden gevormd waarmee het mogelijk wordt om te registereren wat er rondom de drager van het materiaal gebeurt. Volgens de onderzoekers kan dit echter eerder al toegepast worden in ziekenhuizen voor bedpatiënten. Door bedlakens uit te rusten met de touchsensoren kan bijvoorbeeld worden geregistreerd wanneer een patiënt uit bed valt. Voor het fabriceren van de touchdraden werd een stuk nylondraad verweven met een organisch geleidend materiaal met daaromheen een laag niet-geleidend materiaal. De sensoren kunnen op deze manier aanraking registreren, waarbij informatie over sensorische input naar een computer kan worden gestuurd.

In een demonstratie op de Nano Tech-beurs werd bij wijze van demonstratie tekstinvoer via de nylonvezels getoond. Het AIST‘s Integrated Microsystems Research Center heeft op de International Nanotechnology Expo Nano Tech 2011 de laatste resultaten van haar onderzoek gepresenteerd. ‘Basically, we utilize technology for making functional fibers, and by combining the fibers, we create a textile with a large area. We use two approaches: technology for processing fibers, and technology for integrating the fibers by weaving them. In this way, we’re fabricating sensors that have a large area and can be used, for example, in touchscreens’. Op de conferentie toonde de onderzoeksgroep ‘text entry using a touch sensor, which works by measuring the static capacitance between the sheet and the user. Actually, in this case, we’ve developed technology for precisely coating nylon fibers which are approximately 1 micron in diameter, with an organic conductive layer which is about one micron thick. On top of that layer, we coat a non-conductive layer, to create conductive fibers that can be used as a touch sensor like this. Ultimately, we aim to make items that can be worn. We want to use them to sense what’s happening around the wearer, and communicate information. But I think the first application for this technology will be in healthcare; it could be used in bed-sheets. Patients confined to bed experience various problems, such as getting pressure sores or falling out of bed, but these sensors could help. They could also be very effective in rehabilitation, by sensing how people walk. So we hope the first applications for the sensors will be in areas like that’. Voor een video zie hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.