De illusie van HTML5

25 januari 2011

Over html5 is veel te doen. Html5 gaat de wereld verbeteren. Het maakt video-plugins overbodig, zet AJAX aan de kant, gooit Flash overboord, en helpt browserverschillen en –incompatibiliteit te voorkomen. Html5 lijkt een echte, officiële standaard. Het is niet opgedrongen vanuit één leverancier, het is geen technologie die door marktaandeel de facto dé standaard is. Alleen is het nog maar de vraag wat html5 wanneer omvat. Wat nu ‘html5 ready’ is, is dat straks niet meer. In afwachting van de officiële snapshot is html5 onderhevig aan veranderingen. Webstandaardenorganisatie W3C waarschuwt daar zelf voor. Bedrijven en ontwikkelaars die html5 implementeren, maar niet deelnemen aan de W3C-discussies over de standaard, lopen grote kans dat ‘de specificatie onder hun voeten vandaan wordt veranderd op incompatibele wijze’. Het W3C adviseert dan ook meedoen. ‘Leveranciers die de specificatie willen implementeren voordat het de status van ‘candidate recommendation’ bereikt, moeten deelnemen aan de mailinglijsten en discussies van de W3C-werkgroep’. Alleen gaat die html-werkgroep van de standaardenorganisatie niet over de html5-standaard.

Wie gaat er eigenlijk over html5? De html-werkgroep van webstandaardenorganisatie W3C lijkt het. Maar die werkgroep laat html5 vallen. Het heeft deze week aangekondigd niet langer aan ‘html5’ te werken. Het werkt voortaan aan …. ‘html’. De html-standaard van de W3C-werkgroep blijft voortaan eeuwig in ontwikkeling, is dus nooit af en kan nooit door browsers of websites ‘gehaald’ worden. Maar de échte html5-standaard valt onder het W3C. En dat W3C is vorig jaar al met de eerste officiële browsertest gekomen. Die echter nogal beperkt is. Bovendien is die test helemaal niet af, zo geeft het W3C na felle kritiek toe van webdevelopers en ook van html-werkgroepvoorzitter Ian Hickson. Is het wel zo slim om zaken die nog niet af zijn, en waar veel over te doen is, al naar buiten te brengen? En te voorzien van een officieel logo ? Zowel de html5-standaard zelf als de browsertest zijn dus nog in ontwikkeling. Het gestelde doel van een W3C ‘candidate recommendation’ in 2012 ligt nog op schema. Na het bereiken van de officiële status van bijna-klaar, zeg maar release candidate, breekt de volgende fase in de ontwikkeling aan. In die fase is er ruimte voor feedback en daarna moeten er twee verschillende implementaties van de standaard komen. Deze implementaties moeten 100 procent compleet zijn en volledig interoperabel. Die compleetheid en ‘zuiverheid’ worden dan getest door elk van de twee html5-implementaties duizenden tests te laten ondergaan. De html-werkgroep noemt 20.000 tests voor de hele specificatie nog een conservatieve schatting. Dus is het wachten op de makers van webbrowsers en webservers, dan op de makers van html5-testcases en vervolgens op het uitvoeren van al die tests. Daarna kan het wel vlot afgerond worden: zo tegen 2022. Schat de voorzitter van de html-werkgroep Ian Hickson, die dus niet helemaal over de echte html5-standaard gaat. Dat doet het overkoepelende W3C. De werkgroep stelt nu dan ook dat de genoemde datum van 2022 niet langer relevant is. Het benadrukt ook dat delen van de specificatie op dit moment al bruikbaar zijn, alhoewel er sprake is van ‘vervuiling’ in het gebruik van de term. Die vervuiling wordt mede gepleegd door leveranciers als Microsoft, die webstandaard css (cascading style sheets) al onder de noemer html5 schaarde. Sinds deze week doet het W3C daar zelf ook aan mee. Het net onthulde officiële logo van het W3C voor html5, compleet met prominent versienummer, omvat ook andere webstandaarden. Het wordt nog erger. De html-standaard van de werkgroep, die voortaan continu in ontwikkeling is, loopt dus vóór op wat het W3C als standaard (html5) uitbrengt. Maar de echte html5-standaard (van het W3C dus) is niet alleen minder compleet dan waar de werkgroep aan werkt. Het kan ook weer méér bevatten, omdat er nog andere W3C-werkgroepen zijn. Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden, eigenlijk: kansen, voor derde partijen om met html5 aan de haal te gaan. Dat gebeurt nu al wel, en daar lijkt geen einde aan te komen. Op dit moment zijn er al diverse claims dat browsers voldoen aan de ‘html5-standaard’, terwijl die er nog niet eens is. De claims hebben dan ook betrekking op bepaalde, soms ook verschillende, delen van die html-specificatie. Het W3C komt nog wel met snapshots, om de paar maanden, en wil dus in 2012 met een ‘release candidate’ komen. Kortom, webdevelopers kunnen zich voorlopig niet blindelings op html5-compliance richten.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.