De toekomst is niet ver weg

19 januari 2011

Fysici aan de Australische Universiteit van Queensland hebben tijdsteleportatie ontdekt. Net zoals kwantumfysica teleportatie in de ruimte toelaat, is hetzelfde mogelijk in de tijd. Dat betekent niet dat wij naar de toekomst kunnen gaan. De ontdekking toont wel aan dat verstrikte kwantumdeeltjes in de toekomst kunnen reizen, zonder aanwezig te zijn in de periode tussen nu en de toekomst. Voorheen was bekend dat kwantumteleportatie werkt in de ruimte. Twee identieke deeltjes op verschillende locaties zijn op zo’n manier verbonden dat hun kwantumstaat altijd gelijk is. Als de staat van het ene partikel verandert, past de staat van het tweede partikel zich meteen aan. Zelfs met verschillende lichtjaren tussen verschillende partikels zal hun kwantumstaat op een bepaald tijdstip altijd gelijk zijn. Dit is een fenomeen dat ons begrip van de realiteit ondermijnt; het wordt alleen maar complexer door deze nieuwe ontdekking.

Wetenschappers Jay Olson en Timothy Ralph van de universiteit van Queensland zeggen dat kwantumverstrikking een essentieel onderdeel is van het universum en dat het werkt in tijd en ruimte. Als je dus vandaag de staat van zo’n partikel aanpast, verandert dat ook meteen in de toekomst. Zelfs wanneer het partikel niet eens bestaat tussen de twee punten in de tijd. In een theoretisch voorbeeld zenden Olson en Ralph een qubit (eenheid van kwantuminformatie) naar de toekomst. Een detector merkt de qubit op en genereert een bericht dat beschrijft hoe het partikel kan worden gedetecteerd. In de toekomst ontvangt een detector die op dezelfde plaats staat het bericht en voert het uit. Hierdoor wordt het deeltje daadwerkelijk gegenereerd. Maar er zit toch een addertje onder het gras: de twee wetenschappers tonen aan dat het detecteren van het partikel in de toekomst symmetrisch moet zijn met zijn creatie in het verleden. ‘If the past detector was active at a quarter to 12:00, then the future detector must wait to become active at precisely a quarter past 12:00 in order to achieve entanglement’, zo stellen de onderzoekers. ‘For that reason, we call this process teleportation in time’. ‘Entanglement is the strange quantum phenomenon in which two or more particles become so deeply linked that they share the same existence’, zo stelt Olson. Het is een baanbrekend idee, zo wort op de MIT Blog gesteld. ‘Olson and Ralph’s teleportation provides a shortcut into the future. What they’re saying is that it’s possible to travel into the future without being present during the time in between. That’s a fascinating scenario that immediately raises many questions. One of the first that springs to mind is what advantage might we get from this process. Might it be possible, for example, to make short-lived particles live longer by teleporting them into the future ? That isn’t clear. Neither is it clear exactly how such an experiment might be done although. Presumably, it wouldn’t be very different to the type of teleportation that is done in labs all over the world today, as a matter of routine (in fact Olson and Ralph say that timelike entangelment is interchangeable with the spacelike version). That means it’s only a matter of time before somebody tries it. We’ll be watching !’ Voor het artikel waarin de beide onderzoekers hun bevindingen vastleggen, zie hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.