Berners Lee: World Wide Web in groot gevaar

22 november 2010

Zaken als sociale netwerken en Apples iTunes bedreigen de toekomst van het web. Dat zegt Tim Berners-Lee, de uitvinder van het WWW. Het open internet en netneutraliteit moeten net als democratie verdedigd worden. Berners-Lee vindt dat mensen te weinig opkomen voor de basisprincipes die vrijheid en privacy op het wereldwijde web garanderen, zegt hij in het decembernummer van de Scientific American. Het artikel verschijnt omdat het in december twintig jaar geleden is dat de eerste pagina online ging op het web. ‘Why should you care? Because the Web is yours. It is a public resource on which you, your business, your community and your government depend. The Web is also vital to democracy, a communications channel that makes possible a continuous worldwide conversation. The Web is now more critical to free speech than any other medium. It brings principles established in the U.S. Constitution, the British Magna Carta and other important documents into the network age: freedom from being snooped on, filtered, censored and disconnected’. De toekomst van het web wordt van verschillende kanten bedreigd. Berners-Lee hekelt bijvoorbeeld walled gardens, afgesloten delen van het internet waar niet of slecht naar gelinkt kan worden, zoals iTunes.

‘Apple’s iTunes system, for example, identifies songs and videos using URIs that are open. But instead of ‘http:’ the addresses begin with ‘itunes:’, which is proprietary. You can access an ‘itunes:’ link only using Apple’s proprietary iTunes program. You can’t make a link to any information in the iTunes world—a song or information about a band. You can’t send that link to someone else to see. You are no longer on the Web. The iTunes world is centralized and walled off. You are trapped in a single store, rather than being on the open marketplace. For all the store’s wonderful features, its evolution is limited to what one company thinks up’. De opbouw van de Apple-software druist in tegen de decentrale link-gedachte, waarmee het web is ontworpen, betoogt Berners-Lee. Bovendien houdt het innovatie tegen: de basiszaken van het web, zoals het http-protocol en de html-standaard, kunnen gratis en vrijelijk worden gebruikt. Die vrijheid biedt de ruimte voor innovatie, terwijl het gesloten houden van eigen protocollen en data leidt tot het remmen van innovatie.Ook kabelmaatschappijen krijgen de wind van voren, door te proberen ‘to limit their Internet users to downloading only the company’s mix of entertainment’. Sociale netwerken remmen eveneens innovatie, doordat data alleen daar gebruikt kan worden. Wie zijn data heeft ingevuld op Facebook, kan het normaal gesproken alleen op Facebook raadplegen en gebruiken. ‘The sites assemble these bits of data into brilliant databases and reuse the information to provide value-added service—but only within their sites. Once you enter your data into one of these services, you cannot easily use them on another site. Each site is a silo, walled off from the others. Yes, your site’s pages are on the Web, but your data are not. You can access a Web page about a list of people you have created in one site, but you cannot send that list, or items from it, to another site’, zo stelt Berners Lee. Ook overheden, die in toenemende mate het gedrag van mensen online volgen, vormen een bedreiging: ze gaan door het volgen van online gedrag in tegen mensenrechten, claimt Berners-Lee. De uitvinder van het web ageert ook tegen een voorstel van Google en provider Verizon om netneutraliteit niet te laten gelden voor mobiele netwerken. Door de geringere bandbreedte zou netneutraliteit slecht te handhaven zijn, maar Berners-Lee is het daar niet mee eens. ‘Many people in rural areas from Utah to Uganda have access to the Internet only via mobile phones; exempting wireless from net neutrality would leave these users open to discrimination of service. It is also bizarre to imagine that my fundamental right to access the information source of my choice should apply when I am on my WiFi-connected computer at home but not when I use my cell phone’. Netneutraliteit verplicht providers geen onderscheid te maken tussen diverse services die gebruik maken van internet, zoals video-on-demand, P2P downloading, browsen en VOIP. Netneutraliteit moet daarom een wet worden, vindt Berners-Lee, nu directeur van het W3C. En wij (gebruikers van het Internet en het WWW) moeten dat wat er gebeurt, niet voor feit aannemen. Er moet gevochten worden voor de democratie op Internet….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.