Beperking op dataexport

8 november 2010

Google en Facebook ruziën over de uitwisseling van gegevens. Google heeft de export van contactgegevens van Gmail, de gratis webmaildienst van het zoekbedrijf, afgesloten. Gmail-gebruikers kunnen hun contactgegevens niet exporteren naar hun Facebookaccount. Volgens Google is dat logisch omdat Facebook zelf op geen enkele wijze wil meewerken aan het uitwisselen van data van gebruikers. De blokkade geldt overigens niet alleen voor Facebook, maar voor alle bedrijven die gebruikers niet de mogelijkheid bieden om hun eigen gegevens mee te nemen naar een andere site. Gebruikers realiseren zich vaak niet dat ze gevangen zitten binnen een site als Facebook als ze eenmaal hun gegevens hebben geïmporteerd, zegt een woordvoerder van Google tegen TechCrunch. Google maakt zich al langere tijd hard voor de portabiliteit van data van gebruikers. Het bedrijf heeft in 2007 een Data Liberation Front opgericht. Binnen het Data Liberation Front werken medewerkers van Google aan het transporteerbaar maken van gegevens. Facebook staat gebruikers sinds kort toe hun eigen gegevens te downloaden. Contactinformatie van vrienden binnen Facebook downloaden en exporteren behoort echter niet tot de mogelijkheden.

Google eist van Facebook nu dezelfde openheid die de internetreus belijdt. Met uitzondering dus nu van Gmail voor Facebook. Het officiële Gmail-blog maakt nog geen melding van deze wijziging. Handmatig exporteren en vervolgens importeren is nog wel mogelijk. Het bedrijf stelt dat voor deze beleidswijziging ook meespeelt dat het gebruikers wil beschermen. Zij zijn zich volgens Google vaak niet bewust dat ze in wezen vast zitten zodra ze hun contacten eenmaal hebben geïmporteerd in sites als Facebook. De Amerikaanse woordvoerder spreekt de hoop uit dat andere websites het voorbeeld van Google volgen, maar dan om automatische export van adresboeken juist wel toe te staan. ‘We hopen dat dit een belangrijke stap zal zijn in het scheppen van een wereld met ware data-vrijheid’. Ondertussen blokkeert Google dus webdiensten als die niet ook open zijn. Ceo Eric Schmidt van Google heeft laatst al een oproep gedaan aan Facebook om zijn gebruikersdata open te stellen voor anderen. De zoekmachine werkt namelijk zelf aan een sociaal netwerk, en aast daarbij op de 500 miljoen gebruikers die ‘s werelds grootste sociale netwerk telt. De twee giganten koersen af op een botsing. Google stelt dat Facebook alleen aan derden toegang tot gebruikersdata geeft als zij partner van de sociale-netwerksite zijn. Voorbeelden van partners zijn Yahoo en Microsoft. Google Buzz-gebruikers zouden echter geen lijsten van Facebook-gebruikers kunnen opvragen. Facebook sloot eerder de deuren voor een optie bij Twitter om gebruikers op de sociale-netwerksite op te sporen. Het bedrijf heeft nog niet op de Google-blokkade gereageerd. Het blokkeren van Facebook in de Gmail-api is mogelijk het gevolg van de plannen tot het lanceren van een eigen sociale-netwerksite door Google. Deze dienst, die Google Me zou gaan heten, zou als tegenhanger moeten dienen voor Facebook, dat met ruim een half miljard gebruikers marktleider is. Eerder heeft Google al geprobeerd het grote aantal gebruikers van zijn gratis webmail Gmail om te zetten in sociale netwerk-gebruikers. Zijn microblogdiens Buzz werd automatisch aangeboden aan Gmail-gebruikers, waarbij na activering gelijk alle mailcontacten werden gekoppeld aan Buzz. Inmiddels is Buzz voor 90 % gevuld met automatische feeds; het is een echoput waar niemand kijkt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.