Apps voor de browser

20 oktober 2010

Firefox-ontwikkelaar Mozilla is Google voor en onthult een eigen applicatiewinkel voor het web: Open Web Apps. Deze ‘apps’ werken op mobiele telefoons en in iedere browser. Mozilla demonstreert wat het precies bedoeld met een ‘open online-winkel voor webapps’ met een demo. In principe gaat het om een app store zoals de vele die worden gebruikt in smartphones, maar dan voor het web. Via de webwinkel is het mogelijk om verschillende applicaties te installeren die vanuit een online dashboard worden geopend. Het kan gaan om betaalde of gratis applicaties. Het is ook mogelijk om bestaande web apps, zoals bijvoorbeeld Gmail, toe te voegen aan de winkel. Developers kunnen ook zelf aan de slag om eigen toevoegingen mogelijk te maken. Om ontwikkelaars op weg te helpen, geeft Mozilla technische documentatie vrij. De applicaties voor de Open Web Apps worden gebouwd met html, css en javascript. Het is de bedoeling dat ze daardoor werken binnen iedere ‘moderne browser’ en op mobiele telefoons met verschillende besturingssystemen. Voorlopig gaat het om Firefox 3.6 en hoger, de mobiele variant van Firefox, Internet Explorer 8, Chrome 6, Safari 5, Opera 10 en mobiele WebKit-browsers (zoals Safari op de iPhone).

Het is de bedoeling dat betaalde apps aangeschaft worden via bestaande authenticatiesystemen, zoals die van Google, Yahoo en Twitter. Vervolgens kan er bijvoorbeeld worden afgerekend via betaaldiensten als PayPal. De gekochte applicaties zijn gebonden aan de gebruiker en niet aan de browser, dus ze kunnen eenmaal aangeschaft overal worden gebruikt. Mozilla is van plan om ontwikkelaars verschillende applicatiewinkels te laten bouwen. Developers kunnen hun apps zonder tussenkomst van een ballotagecommissie direct via verschillende webwinkels aanbieden. Die winkels kunnen zich van elkaar onderscheiden op gebied van onder andere klantenservice, prijzen, recensies en beoordelingen. Mozilla lijkt met Open Web Apps voorlopig Google de loef af te steken. De zoekgigant is van plan om nog dit jaar een vergelijkbare applicatiewinkel te openen: de Chrome Web Store. Naar verwachting gaat deze webwinkel binnenkort open. Developers zijn al toegelaten tot de Chrome Web Store. Wanneer beide webwinkels officieel open gaan is niet bekend. Het verschil in beide initiatieven zit in het feit dat het uitgangspunt van Mozilla is dat de apps in elke browser kunnen werken, terwijl Google start met werking in Chrome en vervolgens de mogelijkheid van andere browsers bekijkt. Mozilla wil een standaardisatie realiseren waardoor de ontwikkeling van web apps niet langer gekoppeld is aan een specifieke browser. Wired laat het volgende weten: ‘The real innovation here is the inclusion of the dashboard. As more of our daily tasks move toward web-based apps, we’ll need better ways of managing them. A dashboard is a good solution. It’s also a nice way of introducing users new to web apps — people who think of apps only as things that are launched from a taskbar, dock or desktop. One other important point: Mozilla does not intend to play gatekeeper. The company says it will have editorial, security and quality-view guidelines, but it intends to make those processes entirely transparent. It also won’t make developers jump through too many hoops. Inside the technical docs, you’ll find an example of a simple metadata manifest that will be required to talk to the dashboard’. Positief nieuws dus. Nu maar afwachten wat de reactie van Google is.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.