Breuk OpenOffice en LibreOffice compleet

18 oktober 2010

Oracle heeft aan ontwikkelaars die zich hebben aangesloten bij The Document Foundation en daar samenwerken aan LibreOffice, gevraagd om het OpenOffice.org Community Council te verlaten. Daarmee lijkt de breuk tussen de partijen definitief. Een groot deel van de OpenOffice.org-gemeenschap besloot eind september uit onvrede over de houding van Oracle en de trage voortgang van de ontwikkeling om zich af te splitsen. Een fork van het opensource-kantoorpakket zal voorlopig onder de naam LibreOffice uitkomen, terwijl de ontwikkelaars zich hebben verenigd onder de naam The Document Foundation. Omdat drie leden van The Document Foundation nog zitting hebben in de OpenOffice.org Community Council – de raad die het project moet aansturen – werd vorige week besloten om een vergadering te beleggen over de ontstane situatie. Uit de irc-logs blijkt dat de gemoederen hoog opliepen. Een aantal leden die namens Oracle zitting hebben in het overlegorgaan, vroegen om het vertrek van de drie leden die directe banden hebben met The Document Foundation. Volgens hen zou er sprake zijn van belangenverstrengeling. Een definitief besluit is nog niet genomen; komende dinsdag wordt extra overleg gevoerd.

Met het dringende verzoek vanuit Oracle-leden dat de drie uit de OpenOffice.org Community Council moeten vertrekken, lijkt de breuk tussen de partijen definitief. The Document Foundation had bij zijn aankondiging om de OpenOffice.org-code te forken nog aan Oracle gevraagd om de merkrechten van het kantoorpakket, maar hier ging de firma niet in mee. Vorige week liet het bedrijf weten volledig te blijven staan achter OpenOffice.org en dat programmeurs en testers ‘will continue developing, improving, and supporting OpenOffice.org as open source, building on the 7.5 million lines of code already contributed to the community. The company welcomes community contributions to the code base’. De stap was te verwachten, al schept het problemen voor de voortgaande compatibilieit van de beide versies: OpenOffice en LibreOffice, als beide versies een eigen ontwikkeling gaan doormaken. Overigens: in het verleden gebeurde dit regelmatig en heeft het nooit tot grote problemen geleid. Een goede beurt voor de marktpenetratie van de open source applicatie is het echter niet, vooral niet nu er een merkenstrijd dreigt te ontstaan.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.