EU akkoord met IT-plan van Kroes

31 mei 2010

Het plan van EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) voor meer internet in Europa is maandag aangenomen door ministers van de 27 EU-landen. De ministers, onder wie Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelden dat meer en efficiënter internet het leven van Europeanen kan verbeteren. Ze denken dan aan betere gezondheidzorg, veiliger verkeer, nieuwe mediakansen en makkelijker toegang tot diensten over de grens. 'Een erg belangrijk moment', zei Kroes over de unanieme goedkeuring door de ministers. Het besluit zet de deur open voor een hele reeks acties op haar vakgebied. 'Die moeten leiden tot meer banen, meer welvaart en een beter dagelijks leven van burgers en bedrijven', zei de EU-commissaris. Zo wil ze meer breedbandinternet in Europa. Nederland heeft al veel breedbandinternet, maar de meeste andere EU-landen zijn nog niet zover met dit snelle internet.


Kroes wil met haar plan ook zorgen dat internetters makkelijker muziek kunnen downloaden van sites uit andere Europese landen. Nu is dat soms nog niet mogelijk door afwijkende regels voor auteursrechten. 'De EU-landen werken nu nog te veel afzonderlijk van elkaar op dit gebied', vindt de Commissaris. 'Ik vind het niet kunnen dat we geen interne markt hebben voor bijvoorbeeld onlinemuziek, behalve dan voor illegale downloads'. Ook wil Kroes het aantal mensen verminderen dat nog nooit gebruik heeft gemaakt van het wereldwijde web. Ze sprak over een ongegronde angst bij 'internetmaagden'. 'Nog niet zo lang geleden was de gedachte dat internet het sociale leven zou kapotmaken. Maar het tegendeel blijkt waar. Nu klagen mensen dat ze te veel sociale contacten hebben door internet'. In het plan van Kroes staan 7 punten om IT binnen Europa drastisch te verbeteren. Naast een enkele internetmarkt wil Kroes IT-standaarden stimuleren en interoperabiliteit vergroten. Ook moet er meer vertrouwen komen in technologische oplossingen. Voor die vertrouwenskwestie is wel vereist dat de veiligheid van IT-oplossingen wordt verbeterd. Een ander punt is het voornemen de toegang tot snel breedbandinternet drastisch toe te laten nemen. Ook moet onderzoek en IT-innovatie worden gestimuleerd en moet het aantal digibeten worden teruggedrongen. Tot slot staat op de agenda het benutten van het potentieel van ict om de samenleving te helpen. Dergelijke voornemens zijn ook opgenomen in de Declaration of Amsterdam, die vorige week is bekrachtigd op de internationale ict-conferentie WCIT die plaatsvond in Amsterdam.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.