Apple op weg naar ‘wearable technology’ ?

26 maart 2010

Het lijkt erop dat computerfabrikant Apple naar de toekomst van technologie aan het kijken is. Het bedrijf heeft Richard DeVaul aangenomen. DeVaul is expert op het gebied van 'draagbare technologie'. DeVaul's nieuwe positie is 'senior prototype engineer' bij Apple. Zijn taak is het ontwikkelen van prototypes van nieuwe gadgets. Slechts zeven mensen binnen Apple weten waar de persoon in deze positie aan werkt, waaronder Steve Jobs en hoofddesigner Jonathan Ive. Het is dus niet meteen duidelijk waar DeVaul binnen Apple precies mee bezig is. In het verleden ontwierp hij al een diverse apparaten die geïntegreerd kunnen worden in de kleding van de gebruiker. Dit is dan ook zijn expertisegebied, dus het is waarschijnlijk dat hij ook bij Apple op dit vlak bezig zal gaan.


DeVaul, die in januari is gestart, was CEO van AWare Technologiess, dat zich in 2006 richtte op 'effective behavior-change solutions for increasing fitness', waaronder de StepTrakLite app. Op het MIT werkte DeVaul in het team dat de 'Memory Glasses' ontwikkelde op het MIT Media Lab. 'In it, context-neutral tagging of everyday objects could assist the elderly, or others, in identiying objects and people', zo zegt hij zelf. Hij kreeg een doctoraat in Media Arts and Sciences in 2004.. 'The short version is that I can improve your performance on a memory recall task by a factor of about 63 percernt without distracting you, in fact without you being aware that I'm doing anything at all', zo zegt hij. 'Even more interesting is that giving you wrong information subliminally doesn't seem to mess you up'. DeVaul was eveneens hoofd van de gerelateerde MIThril Wearable Computing Organization. Hij werkte rechtstreeks met Alex Pentland in de Human Dyanmics group Volgens Computerworld wordt DeVaul een 'senior prototype scientist' bij Apple, waarbij hij waarschijnlijk gaat werken aan een van de technologieen die hij in zijn blog benoemt: 'I’m an expert in signal processing and real-time statistical classification techniques. This means that I know how to make tiny computers do 'thin slicing', as popularized in Malcolm Gladwell’s 'Blink'. It’s all about extracting the small pieces of information that are most meaningful'. Hoewel 'wearable computers'dus niet echt een nieuw idee is, heeft Apple een belangrijke rol gespeeld in het 'mainstream'maken ervan in 2006, toen het, zoals De Valul zegt, 'partnered with Nike to introduce the Nike+ line of sneakers. This product wirelessly connects to an iPod and tracks the distance and pace of a person’s run'. 'There’s no telling what’s next for Apple and this market. Maybe we’ll finally see a pair of wearable iPod glasses based on a series of 2008 patents for head-mounted displays. Or maybe the company will try to create new additions to the iPhone by offering attachments and sensors. One thing’s for sure, these technologies will continue to spread into our clothing, sneakers and maybe even our glasses', zo zegt een analist op Computerworld.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.